Recept: vepřová pečeně s jablky

Vyzkoušejte naši variantu na vepřovou pečeni, která je libovou částí masa a ve spojení s jablky rozhodně nebude suchá.

Co budeme potřebovat?

  • vepřová pečeně
  • 3 velká jablka
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • med
  • jablečný ocet
  • rozmarýn
  • olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Pečeni odblaníme a přichystáme si pekáček, ve kterém se všechno odehraje. Necháme rozehřát olej a ze všech stran necháme pečeni zatáhnout. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na středně velké kostky. Jakmile je pečeně osmahnutá, vyjmeme ji a do výpeku dáme smažit na drobno nakrájenou cibulku, ke které, jakmile zesklovatí, přidáme česnek. Směs s česnekem už restujeme jen chviličku a takřka okamžitě k ní přidáme dve třetiny nakrájených jablek. Ta lehce osmahneme a nyní už stačí jen vrátit zpět maso. To nejdříve poctivě osolíme (vepřová sůl potřebuje víc, než třeba kuřecí), opepříme a položíme snítku rozmarýnu. Závěrem přelijeme dvěma lžícemi jablečného octa.

Vše zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C - doba pečení závisí na velikosti pečeně, ale platí, že méně je více. Rozhodně ji tam nenechejte hodinu vysušit. Jakmile je pečeně takřka hotová, sejme alobal a necháme udělat kůrčičku. Pak už jen maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat.

Finální fáze je už snadná. Stačí směs jablek, která se pekla, vidličkou rozmačkat. Až vznikne pyré přidáme zbylé jablka a na sporáku necháme provařit. Dosladíme medem, případně můžeme přidat ocet, pokud byla jablka hodně sladká. Poslední přidané jablka už musí zůstat v celku, takže je nerozvařte.

Dobrou chuť