Ty nejlepší články rovnou do mailu

S čokoládou ke zdraví

Je čokoláda zdravá nebo není? Samotná čokoláda zdraví prospěšná je. To, co z ní dělá nezdravou pochoutku jsou cukry, tuky a další příměsi. Tyto příměsi jí však dodávají její charakteristickou chuť. Chceme-li si čokoládu udržet ve zdravém jídelníčku, musíme se zaměřovat na tu, která obsahuje nejvíce kakaové sušiny. Obzvláště při různých dietách si budeme vybírat čokolády od 70% výš.

 

Čokoládu za odměnu

Jeden až dva pásky kvalitní čokolády za týden pomáhají snižovat krevní tlak a omezují tak výraznou měrou snižovat rizika srdečních chorob. Každodenní mlsání však toto riziko naopak bude zvyšovat. Bude tedy dobrým pomocníkem při tréninku, ale špatným přítelem při každodenních aktivitách.

 

S čokoládou bez tloustnutí

Ano, skutečně je možné občas malý kousek kvalitní tmavé čokolády zařadit do svého jídelníčku i při redukční dietě. Samotná hořká čokoláda snižuje chuť na sladké, na slané a celkově na mlsání. Nesmíme však zapomínat její kalorie započítat do svého denního součtu. Jelikož tmavá čokoláda vyvolává i pocity nasycení. mělo by to jít lehce.

 

Nemoci a čokoláda

Všeobecně je známo, že čokoláda pomáhá snáze zvládat stres. Své by o tom věděli cestovatelé, námořníci a v dnešní době třeba těhotné ženy. Čokoláda samotná není škodlivá dokonce ani při cukrovce. Opět, nezdravou pochoutku z ní dělají příměsi cukru, másla a dalších ochucovadel. Bohužel bez nich by to už nebyla čokoláda, ale jen pomleté kakaové boby. Přesto nebo právě proto se výrobci zaměřují i na výrobu čokolád s alternativními sladidly. Tyto se hodí i pro lidi, kteří se rozhodli vyřadit cukry ze svého jídelníčku. Kousek čokolády může pomoci o při léčbě průjmových onemocnění. Flavonoidy obsažené v kakau se umí vázat na proteiny. Ty by se jinak vázaly na vodu v tenkém střevě. Takto podobně fungují i některé léky tišící průjmy.

 

Opalovací krém jménem čokoláda

Kakaové boby jsou bohaté na aminokyseliny, takzvané flavonoidy. Tyto působí blahodárně na lidskou pokožku a posilují její samoobnovovací schopnost. Člověk který se na slunci často spálí, tak by měl v letním období pravidelně jíst malé porce kvalitní tmavé čokolády. Prodlouží tak svou dobu na slunci bez zarudnutí kůže.

Této vlastnosti čokolády se využívá i v kosmetice. Lidské tělo je schopno některé látky přijímat i pokožkou a proto jsou čokoládové masky nebo dokonce koupele tolik oblíbené.

 

A na závěr něco, co se o čokoládě málo ví. Díky obsahu podobných látek jako má lék kodein může kousek čokolády utlumit nutkání ke kašli. V tomto případě čokoláda neléčí, ale přesto pomáhá.

Co vy na to?