Móda jako prokletí: Čím si ničíme zdraví?

 

Nemáme tu na mysli žádné šílenosti jako propichování si různých částí těla, nošení korzetů kvůli vosímu pasu a podobně. Zdraví si my, ženy, ničíme i zcela obyčejnými a na první pohled neškodnými módními doplňky a oblečením, které na našem těle při dlouhodobém nošení zanechávají nevratné a bolestivé škody, které mohou končit až podlomeným zdravím.

 

Špatná podprsenka ničí záda

Dobře padnoucí podprsenka dokáže zázraky a mužská část populace pak nemůže odtrhnout oči z ženina dekoltu. Ale smutnou zprávou je, že mnohé z nás si i přes letitou praxi nedokážou vybrat vhodnou podprsenku. Nosíme špatné velikosti, podprsenka nám nepadne, tlačí nebo je moc velká, zkrátka činí nám doslova medvědí službu – a k tomu nám ničí záda. Postupem času může totiž způsobit bolesti krční páteře i zad, bolí nás kvůli ní ramena a v neposlední řadě nás může dovést až ke kožnímu lékaři. Přitom se stačí ve specializovaném obchodě poradit s prodavačkou a je po problémech.

 

Těsné kalhoty ničí nohy

Dnes jsou v módě úzké džíny, které těsně přiléhají k nohám a zvýrazňují jejich štíhlost i délku. Co ale vypadá hezky, není už tak hezké pro naše tělo. Při dlouhodobém nošení totiž přiškrcují naše nohy, které tak mohou začít natékat, bolí nás a můžeme v nich dokonce začít ztrácet citlivost. Týká se to nejen lýtek, ale i kotníků. V teplém počasí navíc mohou mnoha ženám způsobit i gynekologické potíže v čele s vaginální mykózou či kvasinkovou infekcí.

 

​​​​​​​Podpatky mění postoj

To, že nošení vysokých podpatků ničí klenbu nohy a způsobuje otoky nohou a jejich bolesti, je celkem známým faktem. I tak na to mnohé z nás nedbají a říkáme si, že když nebudeme chodit na jehlách, nic takového nám nehrozí. Jenže to je omyl. Vědci prokázali, že i „jen“ pěticentimetrové podpatky nám silně ubližují. Zvyšuje se totiž tlak na kolena a v důsledku toho se mění i náš postoj – ničíme si páteř, a to jak v oblasti beder, tak pánve. A i když to zatím možná nepociťujeme, ve vyšším věku můžeme hořce litovat.