Je hubnutí s bio stravou k něčemu?

To, že se rozhodneme zhubnout, je jedna věc. Ale skutečně to dokázat, je věc druhá a mnohem složitější. I když jsme na začátku plní odhodlání, brzy zjistíme, že hubnutí nám zkrátka nepůjde samo a budeme se muset hodně snažit a hlavně vytrvat. Mnoho z nás se pokouší nějak si to ulehčit, ale většinou je to zbytečné a jen utrácíme za nesmysly.

Nic nejde samo. Takže když chceme shodit přebytečná kila, což je teď, po Vánocích, pro mnoho lidí aktuální téma, musíme na tom začít pracovat a změnit úplně všechno, na co jsme dosud byli zvyklí. Začít jíst jinak a pravidelně, zařadit do jídelníčku zdravé jídlo, vyškrtnout tučné a sladké, hýbat se, posilovat a tak dále. Jenže i když jsme po Novém roce plni odhodlání, většinu z nás to brzy opustí a snažíme se hledat spásu v různých light výrobcích, bio potravinách, zázračných koktejlech a podobně. Ale zklameme vás. Nečekejte, že zhubnete, když budete místo klasických potraviny jíst ty bio, zapíjet je hubnoucími koktejly a přitom budete sedět na gauči před televizí.

Falešné naděje

Snadno se necháváme strhnout lákavými reklamami a přestáváme přemýšlet. To je náš hlavní problém. Vyměnit běžné jogurty za ty s nálepkou light nestačí, pokud si k pak dopolední svačině dáme koblihu a k obědu smažený sýr s hranolky. Stejně tak bio výrobek neznamená zdravější – měl by být méně hnojený a „přírodnější“, ale mnoho výzkumů dokazuje, že bio výrobky jsou ve srovnání s těmi klasickými mnohem horší a ubližují nám. A i kdyby ne, bio párky jsou pořád párky, tedy nezdravé. Bio maso je stále maso, takže pokud jde o bůček a jiné tučné kusy, nezhubneme po nich, i kdybychom moc chtěli.

Klamavé cukry

Zkoušíte to aspoň omezením cukru? Právě to postupné omezování na minimum je jedinou cestou ke štíhlejší postavě. Pokud místo klasického bílého cukru sáhnete po různých jiných náhražkách a máte pocit, jak svému tělu děláte dobře, mýlíte se. Třtinový cukr je kaloricky podobný tomu klasickému.

Pokud si dáváte umělé sladidlo, mozek jím neošálíte, protože mu dodáte mnohem méně energie a máte akorát větší hlad. A ještě jsou tu různé sirupy, které mohou cukr nahradit. Jsou sice zdravější, přírodní – ale energeticky velmi výživné, takže na hubnutí to s nimi také rozhodně moc není.

Takže co s tím? Postupně snižujte dávku cukru, snižujte množství konzumovaných sladkostí a nechtějte se vším skoncovat ze dne na den. Zkrátka jděte na to nejen s odhodláním, ale i s rozumem – jen tak úspěšně zhubnete.