Teenageři si ničí zdraví. Neví, jak jíst

Děti obvykle sní, na co přijdou, a musíme před nimi schovávat sladkosti, aby nebyly obézní a neměly jiné zdravotní potíže. Uhlídat stravování adolescentů je už mnohem větší oříšek. Nemělo by se to ovšem zanedbat, protože mladí lidé si často svými stravovacími návyky ničí tělo i život.

Stačí, když si vzpomeneme sami na sebe, jak jsme se živili v bláznivých pubertálních letech. Anebo se podívejte na dnešní teenagery. Podle průzkumů třetina z nich vůbec nesnídá. Ke konci povinné školní docházky (tedy v osmé či deváté třídě), si už do školy nosí svačinu jen polovina z nich. S oblibou se stravují ve fast foodech, pijí energetické nápoje, v jejich večerním programu nesmí chybět pivo, ve vyšším věku pak tvrdý alkohol. Jsou tak v začarovaném kruhu, z něhož se nemohou dostat, což často ani nechtějí. Tenhle styl života jim přijde IN a navíc se tak chovají všichni jejich vrstevníci, tak jim to přijde v pořádku.

Nebezpečí diet a trendů

Pubertální věk je velmi rizikový zejména pro dívky. Jednoho dne se podívají do zrcadla a usoudí, že jsou tlusté. Nebo se rozhodnou podobat se nějaké celebritě z lifestylových magazínů. Často pak sáhnou po tvrdé dietě, omezí různé potraviny a netuší, jak mohou svému tělu uškodit.

Jiná situace je, pokud se mladí lidé zhlédnou v nějakém trendu, který se týká stravování – například se rozhodnou stát vegany a vegetariány. Co nemusí ohrozit tělo dospělého člověka, může adolescenta, který pořád ještě roste a jehož tělo potřebuje přijímat mnohem více různých látek, ohrozit přímo fatálně. Najednou mu chybí důležité bílkoviny, jeho strava je rázem mnohem chudší. A na průšvih je rázem zaděláno.

Rodinná večeře jako prevence

Jelikož mladým lidem připadá, že jejich stravování je naprosto v pořádku a málokdy se ho rozhodnou sami od sebe změnit, je ideální prevencí rodinný dohled. Vhodné je zavést společné večeře u jednoho stolu, o víkendu i společné obědy. Rodiče tak mají přehled, jak a co jejich dítě jí, případně zjistí, co najednou odmítá, i když to dříve normálně jedlo. Navíc jde o ideální poklidný čas, kdy s ním mohou probrat to, jak by jíst mělo i jak si ubližuje tím, co dělá.