Špek na břiše ohrožuje váš mozek!

 

Nejspíš nechápavě kroutíte hlavou. Jak souvisí břicho s mozkem? A jak mohou tukové polštáře ohrozit funkci mozku? Je to divné, to uznáváme, ale renomovaní vědci odhalili souvislost právě mezi těmito dvěma oblastmi. A hned vám vysvětlíme, jak to funguje a čím sami sobě škodíte.

 

Játra VS mozek

Odborníci ve svých výzkumech přišli s šokujícím zjištěním – lidé, kteří mají vyšší tukové zásoby v oblasti břicha, mají oproti hubeným jedincům až třikrát větší šanci onemocnět Alzheimerovou chorobou. Stejně tak u nich mnohem častěji dochází k pruchám paměti a učení, případně je častěji postihuje demence. Jak je to možné? Vysvětlení je podle expertů docela prosté a točí se okolo jednoho jediného proteinu – PPARalpha.

Tento protein totiž potřebují játra, která ho využívají ke spalování tuků a likvidují díky němu naše tukové zásoby převážně z oblasti břicha. A tohoto proteinu potřebují skutečně hodně, aby mohly pracovat na sto procent, zvlášť pokud nepatříme mezi nejštíhlejší jedince. Problém je, že tentýž protein ke své správné funkci potřebuje i hyppocamp, který se nachází v oblasti našeho mozku. Ten zaručuje zase správné fungování našich paměťových center a zajišťuje, že se zvládáme dobře učit. Z toho plyne, že u obéznějších lidí dochází ke vzájemnému soupeření jater a mozku – a mozek většinou prohrává.

 

Léčba Alzheimera?

Řešení je celkem snadné a možná vás už samotné napadlo – pokud se zbavíte přebytečných tuků v oblasti břicha, nebudete tak ohrožovat svůj mozek a snížíte u sebe riziko vzniku Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění mozku. Podle vědců by to tak nejspíš mělo fungovat. A nejen to – doufají, že tohle by mohl být jeden z klíčů, jak nejen léčit Alzheimerovu chorobu či zmírňovat její průběh, ale i jak jí předcházet. Jestli to skutečně funguje, na to si teprve musíme počkat, nebo to musíme sami vyzkoušet.