Čistička vzduchu by rozhodně neměla být jen pro vyvolené

Jak funguje čistička vzduchu?

Prach a pyl jsou v podstatě drobné částečky, které se díky své minimální váze, vznášejí v prostoru. Časem klesají k zemi, ale proudění vzduchu je opět čeří a tím se dostávají až k našim dýchacím otvorům, odkud je vdechujeme a to způsobuje zdravotní problémy.

Vyhnout se takovému prostoru lze jen těžko, nesměli byste větrat, ale prakticky zde ani být. Velká část prachu totiž pochází přímo z nás – odumírající buňky z nás padají doslova po pořád. Jediným řešením je tedy vzduch pravidelně čistit a právě od toho jsou zde domácí čističky vzduchu. Pomocí ventilátoru čistička nasaje okolní vzduch přes filtr, kde se prach uchytí. To by ale posbíralo jen ty největší části a proto čistička předá prachu elektrický náboj, který je přitáhne na elektrostatický sběrný filtr.

Funguje čistička i na bacily?

Vše co jsme doposud popsali, mají i ty levnější čističky. Řada z nás ale na čističku vzpomene, až když je nemocná. Pocit, že čistička čistí vzduch i od mikroorganismů ještě umocňuje funkce ozónu. Tuto funkci má dnes už řada levnějších čističek, ale Ionizace vzduchu je jen proces, kdy je vzduch obohacován větším množstvím záporných iontů tvořených molekulami kyslíku. Zvýšené množství záporných iontů sice zlepšuje kvalitu vzduchu, protože aniony jsou zdraví prospěšné. Pomáhají lapat polétavé nečistoty a také potlačují výskyt mikrobů a plísní, ale jde zde špíše o vedlejší efekt. Ionizace je spíše jen o dobrém pocitu, než nějaké „sterilizaci“ vzduchu. Vzduch pak hezky voní, jako po letní bouřce a proto jej výrobci tak rádi přidávají.

Chcete-li opravdu účinný boj proti bacilům, pak budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Jedinou efektivní cestou je totiž čistička s UV lampou. Ta procházející vzduch opravdu sterilizuje a mikroorganismy zničí spolehlivě. Za tuto funkci si ale o dost připlatíte.