Umíráte při sportu únavou? Víme proč

Kdo se pustí do cvičení nebo začne s nějakým sportem, toho brzy počáteční euforie přejde. Na začátku do toho sice jde s vervou, ale v polovině začíná padat únavou a ke konci už se musí přemáhat, aby cvičení dokončil a neodpadl úplně. Je to normální nebo s tím lze něco dělat?

Se závistí v očích se díváte na sportovce, kteří doběhnou do cíle nebo skončí trénink, jsou celí rozesmátí a plní energie a vypadají, že by si to celé dali klidně ještě jednou? A vy přitom už po pár minutách málem umíráte a připadá vám, že už nezvládnete pokračovat ani minutu? V tom případě je něco špatně. Ale ne s těmi rozesmátými sportovci, ale s vámi, protože cvičení by vás nikdy nemělo takhle vyčerpávat. Určitá únava je sice přirozená, zvlášť pokud na pohyb nejste zvyklí a teprve začínáte, ale neměla by být přílišná, protože pohyb by vás měl „nakopnout“ díky vyplavujícímu se hormonu endorfin, případně i díky adrenalinu. Takže evidentně děláte někde chybu – a my nejspíš víme kde.

Dehydratace

Základní chybou těch, kdo s cvičením začínají, je nedostatek tekutin. Nestačí se napít před a po tréninku, je třeba mít u sebe láhev s vodou a v případě potřeby se napít. Kvůli potu tělo přichází o tekutiny i minerály, pohybem se zahřívá a potřebuje vodu průběžně doplňovat. Pokud mu nevyhovíte, odmítá vám tělo sloužit.

Špatné jídlo

Druhým důvodem, proč vás během cvičení tělo přestává poslouchat, je špatná strava. Pokud jste se před cvičením nacpali něčím nezdravým a nebo si dali velkou porci jídla, tělo chce v klidu trávit a vy mu v tom svým urputným snažením bráníte. Obojí zároveň příliš nezvládá, proto na vás padá únava a není vám dobře. Ale důvodem může být naopak i to, že jste se před cvičením nenajedli vůbec a tělo tak nemá dostatek energie, kterou k pohybu potřebuje, proto se vás snaží zbrzdit a odradit únavou.

Přetěžování

Třetím důvodem může být to, že si toho na sebe berete příliš. Většinou je to ve chvílích, kdy se snažíte cvičit příliš dlouho nebo se ničíte příliš těžkými cviky. Pokud tělo přetěžujete, přestává poslouchat, svaly jsou unavené a vy už nemůžete dál.

Ovšem nemusí jít jen o fyzické přetěžování, možná si toho na sebe berete moc po psychické stránce. Pokud jste ve stresu, nedokážete se soustředit na cvičení ani na sebe. Pořád nad něčím přemýšlíte, strachujete se, jste vynervovaní a tělo vám to opět vrací v podobě vyčerpání a nepřekonatelné únavy. Pokud navíc kvůli stresu dlouhodobě špatně spíte, jste unavení a na cvičení nemáte dost energie, i když se snažíte sebevíc.