Bojíte se, že když přestanete kouřit, ztloustnete? Takhle se tomu vyhnete

Říkejte si, co chcete, ale kouření je droga. Kdo s ním jednou začne, těžko se mu s ním pak už končí. Chce to pevnou vůli, odhodlání a velkou podporu rodiny a nejbližšího okolí. Sejít zpět na zcestí je přitom tak snadné a následné další odvykání o to složitější. Přesto existuje mnoho lidí, kteří kouřili a jednou provždy přestali. Jejich důvody jsou rozličné – zdraví, nemoc, špatný vliv na rodinu, touha osvobodit se, nutnost šetřit. Horší je, že často ten, kdo přestane kouřit, ztloustne, protože chuť na cigaretu prostě zajídá. Existují ale způsoby, jak tomu zabránit.

Rizikové faktory

Cigareta není pro kuřáky požitkem jen sama o sobě. Mnozí si rádi zapálí ke kávě nebo po jejím dopití, jiní si před ní dopřávají odpolední zákusek a další si rádi zapálí po dobrém obědě v restauraci. Takže když přestanete kouřit, je jasné, že vám k té oblíbené kávě bude něco chybět. Že když si zajdete do restaurace, budou vás po obědě v touze po cigaretě svrbět prsty. Jak tomu zabránit? Zkuste se alespoň po nějaký čas po ukončení kouření vyhýbat těmto rizikovým situacím – omezte kávu nebo ji vyměňte za jiný nápoj, vynechte dezerty, nechoďte do restaurací. Nebude vás to svádět znovu začít a prospějete díky tomu své linii i peněžence.

Dbejte o sebe

 

Když skoncujete s kouřením, rázem ušetříte značné finanční částky. Za měsíc to může být několik set až tisíc korun. Co s nimi? Můžete je zkusit uspořit a nebo, což pro vás může být více motivující, je do sebe investujte a podpořte jimi svůj nový, zdravější život. Kupujte si za ně například zdravější a kvalitnější potraviny, můžete si díky nim zaplatit permanentku do fitka. Zajděte si občas na masáž, začněte dělat nějakou pohybovou aktivitu, která vás dosud lákala, ale nezbývaly vám na ni finanční prostředky. Zkrátka myslete na to, že zajídáním se pocitu touhy po cigaretách nezbavíte, a nebo ano, ale jen krátkodobě a s dlouhodobými důsledky. Radši to berte jako totální změnu životního stylu a užívejte si vaše nové možnosti.