Nechce se vám běhat? Zkuste rychlochůzi

Běh není pro každého. Hodně lidí v něm automaticky vidí velkou námahu, bolest nohou i nutnost koupit si speciální oblečení. Ale pokud se chcete začít nějakým způsobem hýbat a posilovna ani nic podobného vás neláká, můžete vsadit na chůzi. Tedy na tu, která vám rychleji pomůže spalovat kalorie - rychlochůzi.

Jedná se v podstatě o klasickou chůzi, která je pro lidský organismus velmi zdravá a odborníci nám doporučují chodit denně aspoň čtyři kilometry. Ale ještě lepší je, pokud se chůze odehrává v rychlejším tempu, čímž se zvýší srdeční činnost, lépe se okysličí celý organismus, snadněji se začnou spalovat tuky a navíc se dříve zlepšuje kondice. Rychlochůze je proto ideálním sportem pro všechny generace, nevyžaduje žádné zvláštní vybavení a není ani moc namáhavá. A přesto je neskutečně prospěšná.

Začnete pozvolna

Rychlochůze není skvělá jen pro ty, kdo si chtějí zlepšit fyzičku a nebo se snaží zhubnout. Je skvělá i pro milovníky turismu, protože pokud se ji naučíte používat, dojdete mnohem dál a výrazně rychleji, takže toho stihnete vidět a navštívit mnohem víc. Proto je léto skvělým obdobím k natrénování tohoto „sportu“.

Začněte ale pozvolna, nemusíte se hned někam hnát – akorát byste si mohli ublížit. Stejně jako u jakéhokoliv jiného cvičení je vhodné začínat pozvolna, nejprve klasickou chůzí, kterou postupně den za dnem zrychlujete. Zpočátku vám postačí třeba jen čtvrt hodiny, pak si dejte za cíl půl, potom třeba už celou hodinu. A rozhodně nemusíte chodit denně, protože je to obdoba jakéhokoliv jiného sportu – proto vám stačí rychle chodit jen čtyřikrát do týdne.

Vyčistíte si hlavu

Procházka na čerstvém vzduchu je skvělá v tom, že vám pomůže utřídit si myšlenky, zahnat stres, dívat se na problémy z jiného pohledu. Organismus se okysličí, do krve se vyplaví hormony dopamin, serotonin a endorfin.

Díky rychlochůzi si nejvíc procvičíte celé tělo, jelikož se nepoužívají jen nohy, ale je nutné naučit se zároveň pohybovat také pažemi dopředu a dozadu, čímž zlepšíte efektivitu pohybu o zhruba 10 procent. Navíc můžete přizvat i své přátele či partnera a chodit spolu, což prospěje kondici všech a zvýší to vaši motivaci vytrvat u chůze i dál.