Ne každý karnitin spaluje tuky

Jíte zdravě, ve fitness centru jste jako doma a pořád se vás drží tukové polštářky? Hodně lidí sází na na karnitin, známý doplněk stravy propagovaný jako spalovač tuků. Výsledky v podobě pevné postavy se pak prý dostaví dříve. Co když ale karnitin není tak úplně tím propadgovaným spalovačem? 

Ne každý karnitin spaluje tuky

Pod pojmem karnitin si obvykle představíme L-karnitin, biologickou formu karnitinu, která je velice výkonným spalovačem tuků a současně podporuje růst svalové hmoty. Najdeme jej ve svém těle, v jídle i v některých doplňcích stravy. Dalšími formami karnitinu je D-karnitin - neaktivní forma karnitinu, Acetyl-L-karnitin, který podporuje činnost mozku a propionyl-L-karnitin, který pomáhá při léčbě nemocí srdce a cév.

Čtěte také: L-Karnitin - spalovač tuku nebo vašich peněz?

Kde najdeme přírodní L-karnitin 

Přírodním zdrojem L-karnitinu jsou některé potraviny, jako například:

  • hovězí maso
  • treska
  • mléko
  • kuřecí prsa
  • sýr čedar
  • celozrnný chléb
  • vařený chřest

Nemalé množství karnitinu obsahují všechny mléčné výrobky, brokolice, růžičková kapusta, artyčoky, banány, meruňky, pohanka, kukuřice, celozrnná pšenice. Nejčastěji se užívá ve formě oblíbených doplňků stravy.

Čtěte také: Dámy, víte, jak se doléta zbavit špeků na břiše?

Jak pracuje L-karnitin 

L-karnitin se nachází v našem těle, které si ho dokonce v určitém množství samo vyrábí, a to v játrech. Potřebuje k tomu dostatek aminokyselin metioninu a lysinu, vitamínů B3, B6, C a také dostatek železa. L-karnitin produkovaný naším organismem podporuje transport tuků - mastných kyselin - do částí buněk, kde dochází k jejich spalování a následnému vzniku energie. Nejvíce pak při námaze v samotných svalech. A právě takto pomáhá přirozeně produkovaný L-karnitin se spalováním tuků. 

Pojďme se ale podívat na doplňky stravy obsahující L-karnitin. Slibují téměř zázraky - rychlejší nárůst svalové hmoty a tím i pevnou postavu, urychlení regenerace svalů po tréninku a zbavení se svalové únavy.

Čtěte také: Jste líní? Mohou za to vaši rodiče

Proč po L-karnitinu nezhubnete

Když se rozhodnete koupit si L-karnitin jako potravinový doplněk, děláte to v dobré víře, že pomůže zhubnout. Je tu jedno velké "ale".

L-karnitin jako takový v těle nespaluje tuky, jen pomáhá přenášet mastné kyseliny do místa spalování. K samotnému spalování tělo potřebuje pohyb - namáhat svaly, ve kterých se pak mastné kyseliny spalují. Stejně tak ale ke spalování potřebuje tělo ony mastné kyseliny. Pokud tedy svaly nenamáháte a jen tak si dáte L-karnitin nebo i když pak namáháte jen krátkou dobu, velké množství L-karnitinu nemá v organismu uplatnění. Pro krátkodobé spalování postačí tělu to množství L-karnitinu, které si samo vyprodukuje.

Pro samotnou podporu hubnutí je tak rozumnější najít jiné spalovače a zaměřit se spíše na nižší příjem kalorií než jejich výdej - a to rozhodně pomocí vyvážené stravy.