Na léto s dětmi je dobré připravit i svou lékárničku

Náplasti a obvazy

Jakmile se oteplí, děti jsou jako utržené ze řetězu. Náplasti se proto hodí vždy, malé děti jsou na zemi hned a hned je tu rozbité koleno nebo odřený loket, vždyť to nejspíš sami dobře znáte. Ovšem náplast se hodí i nám dospělým. A to třeba na procházkách nebo túrách, kde nikdy nevíte, kdy vás odře bota a vytvoří se puchýř.

Dezinfekce

Mezi další potřebné vybavení lékárničky patří dezinfekce. Ačkoliv ji máme spojenou s tím, jak moc to štípe, když se rána dezinfikuje, jako první pomoc při odřeninách či ranách je nezastupitelná. Navíc dnes už si můžete vybrat mezi klasickým osvědčeným peroxidem nebo moderními přípravky, které už tolik neštípou.

Léky tišící bolest a horečku

Nikdy nevíte, kdy vás postihne bolest zad, zubů či hlavy. Děti často trpí na úžeh sluníčkem a bolest hlavy k tomu bohužel také patří. Lepší je před sluníčkem děti chránit, ale pro případ, že by trpěly bolestmi, do lékárničky přidejte i léky, které ulevují od bolesti a horečky – jak verzi pro děti, tak pro dospělé.

Čtěte také: Léky na bolest neléčí její příčinu, pouze tlumí naše vnímání

Panthenol na spálená ramena

Jste náchylní na spálení sluníčkem? Nejen vy, ale i děti často přiběhnou, že je pálí ramena a večer po sprchování zjistíte, jak moc je mají červená. Na přípravky s Panthenolem, který ulevuje od bolesti spálenin nezapomeňte.

Léky na alergii

Není příjemné se vydat na výlet, který strávíte s nosem v kapesníku a se zaslzenýma očima. Proto si přibalte i své osvědčené léky na alergii. Dnes už se naštěstí prodávají i léky, po kterých nebudete pociťovat únavu jako v případě těch dříve vyvinutých.

Čtěte také: Od alergií může pomoci i sušička prádla

Léky tlumící svědění po bodnutí komárem

Taky nemáte rádi, když vás štípne komár a pak se nemůžete doškrábat? Dnes snadno koupíte gely, které od svědění uleví. Jsou obvykle vyvinuty jako léky na alergii - antihistaminika - a tlumí tak alergickou reakci pokožky na bodnutí. Proto můžete sáhnout místo gelu i po kapkách, které pomohou nejen s pocitem svědění, ale i s alergií.

Repelent proti hmyzu

A abyste samotným štípancům a kousancům od otravného hmyzu předešli, repelent vám v lékárničce také nesmí chybět. Zvláště když se chystáte do lesa nebo na túru do přírody. Podobně repelent oceníte na dovolené i tehdy, když budete za letních večerů sedět venku (a to zejména u vody).

Léky na průjem a nevolnost při cestování 

Nevolností při jízdě autem nebo jiným dopravním prostředkem nemusí trpět jen ti nejmenší. I nám dospělým se často udělá nevolno, hlavně při vysokých teplotách nebo když je v dopravním prostředku vydýchaný vzduch. Léky na nevolnost se tak hodí mít připraveny v lékárničce, stejně jako léky na průjem. A to zejména v případě, že cestujete mimo Evropu.

Čtěte také: V létě máte spoustu možností, jak se hýbat spolu s dětmi