Od alergií může pomoci i sušička prádla

Alergie na prach a pylové částice patří mezi nejrozšířenější druhy. Současně jsou průvodní jevy tohoto typu alergie natolik úporné, že člověk udělá cokoli. Možná to znáte taky? Sotva se jedni začnou radovat z prvních kvítků jara. Vy saháte po kapesníku a v horších případech i po lécích, které příznaky alergie provázejí. Právě pro vás je sušička prádla vhodným řešením.

V oblečení trávíme většinu dne a když už se z něj dostaneme, zalezeme do peřin. Moderní pračky už nabízejí způsob, jak se zbavit roztočů. Během praní přidají páru a ta spolehlivě zničí všechny bakterie, bez toho aby ložní prádlo došlo újmy. Jenže po tom, co si prádlo takto hezky zbavíme nečistot, pověsíme jej na zahradu, nebo balkon.

Pokud prádlo pověsíte na šňůru, zákonitě na něm začne ulpívat prach a pyl. I pokud si dáte velký pozor aby nikdo ze sousedů zrovna netopil, někdy to zkrátka nevychytáte. V takovém případě prádlo putuje znovu do pračky, ale to je stále ještě ta lepší varianta. Prach totiž obvykle žádný zápach nemá a tak ani nemůžete poznat, že si domů nesete hotovou nálož alergenů. S pocitem toho, že jste udělali to nejlepší pro zbavení alergie jdete spát, ale za čas je tu alergie znovu.

pokud byste stejné prádlo dali do sušičky, byli byste překvapeni co vše se z něj ještě dostalo. Každá sušička je totiž vybavena jemným filtrem, kde se drobné částečky zachytávají a vy je pak jednoduše vyhodíte. Právě na tomto filtru uvidíte největší změnu. Sušička prádla nejen že nedovolí prachu a pylu, aby se na čerstvě vypraném prádle usadil. Ale dokáže z oblečení vytáhnout i jemná vlákna, která se uvolnila během praní. Tyhle drobné části jsou dokonalým rejdištěm pro roztoče a čím méně si jich do postele donesete, tím lépe.

Kolik stojí sušení prádla v sušičce?

Jeden z nejčastějších argumentů proti sušičce je cena za jedno sušení. Nic naplat, proti klasické šňůře neobstojí. To je totiž zdarma a tak ani nízká cena konkurovat nemůže. Pro zdraví se však vyplatí něco zaplatit a rozhodně se nemusíte bát, že to bude mnoho.

Základem je zvolit úspornou sušičku prádla. Většina dnešních spotřebičů je vybavena tepelným čerpadlem a takové dosahují účinnosti nejméně A++. Neméně důležité je ale i správné zacházení se sušičkou. Vždy je třeba volit ideální program, podle vypraného prádla. Podstatné je i dát prádla sušit jen takové množství, které je uvedeno v návodu u zvoleného programu.

Raději zvolte menší množství. Moderní sušička má v sobě čidlo, které měří vlhkost prádla. Program tedy přizpůsobí a nepoběží zbytečně dlouho, když je prádla méně. Oproti tomu, pokud zvolíte prádla moc, snížíte účinnost tepelného čerpadla. Místo velmi levného provozu pak budete zbytečně platit o dost víc, než byste museli. Pokud máte na svém spotřebiči program ECO, vždy volte ten. Vždy samozřejmě zálež na vaší sazbě elektřiny, ale obecně se dá říct, že jedno sušení. Při dodržení všech správných postupů. Nepřesáhne 7,-Kč, což je přibližně polovina běžné ceny za praní.