Držíte některý speciální výživový směr? Pozor, ať tím netrpí vaše děti

Začít jíst zdravěji a vyváženěji je určitě správným krokem. A nemusí se to týkat jen jedince – ideální je, pokud se zapojí celá rodina a například pod vlivem matky se zdravěji začne stravovat nejen otec, ale i jejich děti. Horší je, pokud to někdo začne brát až příliš vážně a stane se zarytým vyznavačem nějakého životního stylu – například veganství, vegetariánství a podobně. Nemůže pak tato velmi odlišná výživa uškodit právě těm nejmenším, kteří potřebují vyváženou stravu, aby dobře rostli a prosperovali?

Může to začít jako pozvolný plán na mírnou změnu rodinného stravování a skončit zapřisáhlým veganstvím. Každý z nás je svobodný člověk a může se stravovat, jak si usmyslí. Ale mnoho lidí si klade otázku, jaký vliv má toto zcela odlišné stravování na mladistvé, potažmo děti. Obzvláště se za hlavu často chytají babičky a dědečkové, zvyklí na poctivou českou kuchyni, kde nemůže chybět svíčková a vepřo-knedlo-zelo. V rodinách tak často dochází k prudkým rozporům a hádkám a těmi opět nejvíc trpí ti nejmenší. Proto si ujasněme, jestli jim zcela odlišné a „ochuzené“ jídlo opravdu škodí nebo naopak.

Dále čtěte: Jak udržet zdravý životní styl pro celou rodinu

Zjistěte si o stravování více

Kdo se rozhodne znenadání úplně obrátit a vynechat ve svém stravování určitou složku – například maso, mléčné výrobky, vejce a tak dále, měl by rozhodně vědět, co tím může způsobit tělu. Pokud je totiž skutečně vynechá a nenahradí ničím adekvátním, není to dobré ani pro organismus dospělého a už vůbec ne pro těla dětí. Proto kdo se rozhodne stát veganem, vegetariánem či čímkoliv jiným a vést touto cestou i své potomky, měl by si nejprve nastudovat různé odborné studie, materiály, vzorové jídelníčky, rady a publikace. Nebo si o všem promluvit s osborníkem - výživovým poradcem.

Většina potravin, které u různých dietních trendů odmítají lidé jíst, má totiž ekvivalentní náhrady, kterými se stravovat mohou. "U veganství se nahrazuje maso například výrobky ze soji, mléčné výrobky se nahrazují různými rostlinnými typy mléka - kokosovým, makovým či mandlovým. Jídelníčky jsou bohatší na luštěniny a další rostlinné suroviny. Ne vždy ale dokážou náhradní potraviny dodat tělu všechny živiny, vitamíny a minerály - třeba u veganů často kriticky chybí vitamín B12, který se nachází jen v živočišné stravě. Podobně nedodávají tělu dostatek kvalitních plnohodnotných bílkovin, ale ani některých minerálů, které tělo umí lépe využít právě ze živočišné stravy," upozorňuje Michal Drahoš, poradce pro výživu. Všechny tyto živiny jsou naprosto zásadní pro růst a zdravý vývoj děti, je proto potřeba být nadmíru opatrný.

Čtěte také: Trend jménem strollering aneb mateřská v pohybu

Pokud víte, jak na to, rodina vaším novým vařením nebude nijak strádat. U dětí je lepší nenutit jim za každou cenu váš výživový směr - je lepší udělat vše pro jejich zdraví, i když se to odlišuje od vašeho výživového směru, než riskovat, že jim bude některá ze živin chybět.

Největší chybou, na kterou si dejte pozor, je rozhodnout se jíst tak, jak to pokládáte za nejlepší, aniž byste znali odborné a vědecké výzkumy nebo názor odborníka – po čase můžete skončit s podlomeným zdravím a nový životní styl hned zavrhnete jako nesmyslný. A přitom může jít jen o vaši chybu a neznalost.

Dále čtěte: V čem je pescetariánství lepší než veganství