Jak udržet zdravý životní styl pro celou rodinu

Zapojte pohyb do svého dne – každého dne

Pravidelná tělesná aktivita je důležitá pro zdravý růst, rozvoj a pohodu dětí a mladých lidí i dospělých. Každý den byste jí měli věnovat alespoň 30 minut, a to včetně intenzivních činností. Aby děti neseděly jenom u počítače a telefonu, rodiče by jím měli jít dobrým příkladem a k aktivní činnosti by měli mít všichni kladný vztah. Nemusíte se hned strhat, udělejte si plán, choďte na dlouhé procházky s dětmi, hrajte venkovní hry, využívejte teplých dnů k dovádění v bazénu apod.

Vyřaďte sladké nápoje

Voda je nejlepší způsob, jak uhasit žízeň. Vyhýbejte se nápojům s přidaným cukrem v ovocných šťávách, v nealkoholických nápojích a jiných slazených nápojích. Mnohdy mají děti problém vypít čistou vodu, zkuste jim ji trochu oživit, stačí do sklenice nakrájet barevné kousky ovoce a dětem bude připadat chutnější.

Čtěte také: Co se v potravinách používá místo cukru

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu

Konzumace ovoce a zeleniny každý den pomáhá dětem růst a rozvíjet se, zvyšuje jejich vitalitu a snižuje riziko mnoha chronických onemocnění. Cílem je jíst každý den dvě porce ovoce a pět porcí zeleniny. Vybírejte vždy ovoce čerstvé, které může posloužit jako příjemná a zdravá svačinka a zeleninu podávejte jako přílohu k jídlům. Děti i někteří dospělí si tak na zeleninu lépe zvyknou.

Čtěte také: Jak se motivovat ke cvičení

Co nejvíce omezte televizi

Čas strávený sledováním televize, surfováním na internetu nebo hraním počítačových her je spojen s dětmi, které se stávají obézními. Děti a mladí lidé by neměli trávit více než dvě hodiny denně zábavou na těchto zařízeních. Naplánujte si řadu aktivních vnitřních i venkovních her nebo aktivit pro své děti, které děti zabaví a na čas na své neřesti zapomenou – to platí i pro dospělé.

 

Abyste se do zdravého životního stylu zapojili, musíte mít chuť a odhodlání. Buďte vzory svým dětem, kteří vám za to jednou po děkují a třeba v tom budou pokračovat i se svou rodinou.

Čtěte také: Skákání na trampolíně není jen pro děti