Nízkotučné potraviny nejsou spásou, i při hubnutí tuk potřebujete

Jelikož všichni tušíme, co je zdravé a co ne, nejspíš se snažíme hledat nějaké kompromisy mezi tím. A pokud to jde, chceme si naši cestu za zdravím také leckdy ulehčit. Takže pokud se vydáváme na nákupy, není divu, že leckdy saháme po výrobcích označených jako nízkotučné či se sníženým obsahem tuku. Protože kdo z nás by se dobrovolně chtěl krmit tukem, když se ho přece snažíme zbavit, že? Jenže nízkotučné potraviny mohou být velmi zrádné a není vhodné spoléhat na ně jako na spásu. Tuk totiž nemusí být vždy škodlivý.

Dále čtěte: Nízkosacharidová dieta může být rizikem, pokud sacharidy vyměníte jen za bílkoviny

Tuk nebo cukr?

Není to tak dávno, co američtí vědci přišli s úžasným objevem – podařilo se jim snížit obsah tuku v čokoládě, a to aniž by jí ubrali na chuti nebo tvaru. Byl by to skvělý krok k lepšímu zdraví. Čokolády v průměru obsahují 40 procent tuku a čokoládové polevy ho v sobě mají dokonce až 60 procent. Kdo tak spořádá několik řádků čokolády denně, nemůže nikdy tak snadno zhubnout. Ale zhubnul by, pokud by snědl stejné množství nízkotučné čokolády? Těžko, protože mnohem horší než tuk je v tomto případě cukr. A pokud čokoládu zbavíme cukru, určitě nám už nebude chutnat tak jako předtím.

Dále čtěte: Jídelníček úplně bez cukru? Ano, jde to i bez něj

Bez tuku to nejde 

Stejně jako je vhodné konzumovat komplexní sacharidy namísto těch jednoduchých (mezi něž patří právě již zmiňovaný cukr), není rozumné zcela ze svého jídelníčku vyškrtnout tuky. Jistě, můžete přestat konzumovat uzeniny, tučná masa, smažené výrobky a podobně – to tělo jen uvítá. Ale některé tuky nutně potřebuje ke svému správnému fungování – patří mezi ně například mléčný tuk, rybí tuk, některé rostlinné oleje a tuk ukrytý v oříškách a semínkách. Pokud se o ně ochudíte, organismus to bude špatně snášet a vy možná budete hubnout, ale tělo bude strádat. Takže radši než vsázet jen na nízkotučné, dia, bezlepkové a další speciální potraviny, je lepší stravovat se s rozumem.

Čtěte také: Jezte tuk, aby vaše tělo mohlo spalovat tuk