Recept: Restovaná vepřová játra

Většina lidí při zmínce o játrech jako jídlu hned otočí a nechce o nich ani slyšet. Přitom občas by je do jídelníčku měl zařadit každý. Játra jsou totiž zásobárnou pro organismus nepostradatelného vitamínu B12, kterému vděčíme za dostatečnou krvetvorbu. Podobně se v nich nachází i vitamín A, ale i železo, měď, chrom a zinek - tedy minerály, které udržují zdraví našeho těla v kondici. Játra se dají připravit tak, aby si na nich pochutnali i jejich zarytí odpůrci. Stačí jen vědět, jak na to.

Co potřebujeme?

  • čerstvá játra
  • máslo
  • cibule
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • tymián

Jak na přípravu?

U jater je důležité vybrat ta, která jsou čerstvá - tedy nezapáchají, nemají na sobě skvrny  ani nejsou oschlá. Taková pak omyjte a osušte. Nakrájejte na cca centimetr silné plátky a lehce naklepejte - právě díky naklepání játra krásně změknou a budou měkká i při tepelné úpravě.

Nařízněte si jejich stranu, aby se při restování játra nezkroutila. V žádném případě nesolte, játra by pak byla zbytečně tuhá. Na hodinu ale játra naložte do oleje, díky tomu změknou a snadněji se budou připravovat. Klidně přisypte tymián a promíchejte, aby játra zavoněla.

Na rozpálené pánvi pak játra orestujte, z každé strany cca 2 minuty, nemusíte přidávat žádný další olej. Po orestování nechte na pánvičce odpočívat a navrch poklaďte kousky másla. Díky tomu játra provoní a pomalu dojdou.

Dobrou chuť!