Máte osobního trenéra? Kvůli těmto důvodům mu dejte radši padáka

Pokud pravidelně navštěvujete fitness centrum, možná jste už někdy přemýšleli nad fitness trenérem. Najmout si ho je obvykle skvělý nápad, ale pamatujte si, že za vaše peníze máte dostat skutečně kvalitní služby. Většina trenérů a trenérek je obvykle skutečně profesionální, ale to bohužel nikdy nevíte dopředu. Pokud ho ale poznáváte v některé z následujících situací, nebo vás napadnou i další zvláštnosti, zamyslete se. Občas je lepší tomu současnému dát sbohem a poohlédnout se po jiném.

Mobil patří do skříňky

Tohle je bohužel nejčastější nešvar trenérů. Během opakování jednotlivých cviků je to opravdu někdy trošku nuda, a tak si ji krátí vyřízením zpráv nebo surfováním po internetu. Abychom nekřivdili - někdy má skutečně koukání do mobilu svoje odůvodnění. A to v případě, kdy jej trenér používá pro zapisování jednotlivých sérií nebo v něm má váš cvičební plán. Pokud se ale kouká do mobilu často, zvažte, zda dobře investujete své peníze.

Vašeho trenéra si totiž platíte na určitý čas a ten by měl být věnován výhradně vám. Sledování, zda cvik provádíte opravdu správně, je totiž nejdůležitější činnost, kterou pro vás trenér dělá. Stejně tak trenér hlídá vaše zdraví.

Vztah má být profesionální

Tady obvykle bývá chyba na straně klientů. Správný trenér má umět situaci vyřešit elegantně. Diskuze o dětech a manželovi skutečně nejsou ideální cvičební plán. Jistě, chápeme, že prohození pár slovíček k takto důvěrnému vztahu patří. Ale svůj zaplacený čas raději věnujte diskuzi o sportu a jídle. Zapovídat se a díky tomu si během tréninku víc odpočinout? Jistě je to lákavé, ale ošidíte jen sami sebe a zbytečně platíte peníze za tlachání.

Je možné, že jste si s trenérem opravdu sedli, ale povídání patří jinam než do posilovny. Počkejte, až docvičíte všechny cviky a pak spolu klidně někam zajděte. Během placených tréninků by váš vztah měl zůstat plně profesionální.

Je třeba si držet odstup

Odstup je dobrá věc nejen u diskuze, měl by být zachován i ve fyzické rovině. Dotyky by ze strany trenéra měly být jen minimální, pokud vůbec nějaké. Dobrý trenér musí umět nejen poznat, jak cvičíte, ale také srozumitelně popsat, co po vás chce, bez jakýchkoliv dotyků. Kromě počáteční hodiny, kdy obvykle provede diagnostiku, se vás totiž nemusí opravdu téměř ani dotknout.

V žádném případě by vám dotyky neměly připadat až moc osobní a pokud připadají, zakročte radši hned. Každý z nás má osobní prostor jinak velký a pro někoho i sebemenší dotyk může být opravdu velký zásah do soukromí.

I když můžete svého trenéra vnímat jako autoritu, pamatujte, že to není lékař. U lékaře jsme schopni snést daleko více dotyků, protože to zkrátka patří k vyšetření. Do posilovny ale taková úroveň fyzického kontaktu rozhodně nepatří a může to být důvod, proč se s trenérem rozejít.

Pokud byste měli trenéra v opravdu exkluzivním fitku, nejspíš by s sebou nosil vždy dva ručníky. Jeden na kleknutí a přes druhý by se vás dotýkal v případě, kdy by to bylo třeba.

Mlčení není dobré

Už jsme řekli, že u tréninku není potřeba přehnaně moc konverzovat. To ale neznamená že by mělo být úplné ticho. Trenér by se s vámi měl o své znalosti rozhodně podělit. Měli byste chápat, proč po vás chce různé cviky a pohyby i k čemu jsou dobré. Obyčejné konstatování "dělej to takhle", by vám stačit nemělo. Trenér by vám měl umět vysvětlit, jak vaše tělo funguje, jaké svaly se u cviku zapojují i popsat účinky cviků. Fyziologie člověka je opravdu komplexní věda a pro správné cvičení byste alespoň minimum znát měli.

Žádná bolest nemá být extrémní

"Co bolí, to roste!" je oblíbená hláška z posilovny. U trénování s trenérem to ale má své limity. Nikdo nezná vaše tělo lépe, než vy sami a proto se nenechte zbytečně do něčeho tlačit. Jistě, trenéra máte také od toho, aby vás někam posunul. A přesně to také má dělat, jen s ohledem na vaše tělo a možnosti.

Neustále přidávání závaží a testování limitů rozhodně není dobrý trénink pro začátečníka. Váš trenér by to měl vědět a jediné, v čem by vás měl podporovat, je dodržení počtu opakování cviku. Věřte, že i bez zátěže se vaše limity budou posouvat dopředu a i tak cvičení druhý den ucítíte. Jen se vám nestane, že se nebudete schopni zvednout z postele.

Během tréninku byste se měli dostatečně věnovat i samotnému rozcvičení a zahřátí svalů. Po skončení pak i strečinku a uvolnění zkrácených svalů. I díky takové drobnosti snadno poznáte trenéra - profesionála. Ale pozor - cvičení s trenérem nemusí být záruka hubnutí.