Cvičení s trenérem nemusí být záruka zhubnutí

Hned na začátek si řekněme, že pomoc odborníka při hubnutí či formování postavy je velmi dobrá. Pokud se do toho pustíte na vlastní pěst, pomocí pouček vyčtených na internetů a zaručených tipů od kamarádky, budete nejspíš často tápat a uděláte na své cestě řadu chyb. Což nemusí být na škodu, protože se tak poučíte a stejně můžete do cíle, tedy k vysněné postavě, dorazit úspěšně. Ovšem pokud svou snahu průběžně konzultujete s nějakým koučem, který hubnutí, stravování či cvičení skutečně rozumí, může vás k cíli dovést mnohem rychleji, efektivněji a bez zbytečných klopýtnutí.

Trenér pomoci zhubnout může – ale nemusí

Zhubnu, či nezhubnu? To je ta otázka. A pokud se svěříte do rukou odborníka, za jehož služby platíte nemalé částky, nejspíš věříte, že zhubnete a dokážete to. Ale zároveň také spoléháte na to, že právě váš poradce to zařídí, že on vám bude neustále radit, varovat vás, pobízet a motivovat, že zkrátka udělá nejméně polovinu práce za vás. Ale to je právě ten častý problém – pomoc experta vás k cíli může úspěšně dovést, ale také nemusí. Ten člověk není placený za to, že skutečně zhubnete, ale za svou podporu vaší snahy. To, jestli uspějete, záleží jen a jen na vás. A to si mnoho lidí neuvědomuje a svou prohru pak svádějí na špatné rady a podvodné jednání daného experta, kterého náhle mají jen za šejdíře, který se z nich snažil vytáhnout peníze. Ať už to tak je, či není, největší vina stále leží na člověku, který se marně snažil zhubnout.

Zvládnete to i sami

Protože ne každý má tolik peněz, aby si platil trenéra či experta na hubnutí, většina lidí na to jde postaru a hubnou sami dle vlastních plánů a možností. Velká část neuspěje nebo se po čase utkají s nemalým jo-jo efektem. Někteří zvítězí a zhubout trvale. Záleží to na mnoha aspektech a nejde jen o vůli daného člověka, ale i o podporu okolí, ochotu změnit zaběhlé návyky, snahu překlenout pády a odhodlání i dál vytrvat, i když už dosáhnete kýžené váhy. Žádný odborník za vás nezhubne, může vám jen pomoct. Takže pokud to sami nezvládáte a přesto se nechcete vzdát, možná je na čase někoho si na pomoc přizvat. Ale nezaručí vám to, že zase nezklamete sami sebe. Možná opět nezhubnete, protože na to prostě nemáte dost pevnou vůli – a nebo to naopak po sérii marných pokusů konečně dokážete, protože vám někdo konečně správně poradí, jak na to.