Bojujete se stagnací při cvičení? Změňte cviky nebo samotný trénink

Změňte způsob tréninku

Jestliže se rozhodnete cvičit stále to samé dokola, pak si na takovou zátěž pravděpodobně vaše tělo zvykne a od určité chvíle to pro něj již nebude námaha. Svaly nebudou nuceny se zvětšovat a nedostaví se ani žádné další výsledky.

Soustřeďte se proto na změnu pořadí cviků, případně můžete jeden nahradit nějakým jiným zaměřeným na stejnou partii, aby svaly měly změnu. Zároveň můžete zkrátit pauzy, které máte mezi jednotlivými sériemi a zintenzivnit tak cvičení. Zde je ale riziko, že si tělo nestihne odpočinout a dojde k přetrénování, začnou vás pálit svaly, nebo i může dojít k vzniku zranění.

Modifikujte trénink

Pokud máte sestavený trénink, který tradičně opakujete, vyzkoušejte pro změnu například každý třetí až čtvrtý trénink odlehčit a cvičit s nižšími váhami. Vyzkoušejte třeba jen 60 % vašeho maxima, ovšem zaměřte se na vyšší počet opakování. Důležité je díky tomu svaly udržovat napumpované. Trénink by měl být v rychlém tempu, ovšem nezapomínejte dodržovat krátké pauzy na odpočinek.

Rozvrhněte si zátěž

Aby byl trénink účinný, je dobré zatěžovat svaly z různých úhlů různými cviky. Pro každou partii tak střídejte cviky a stroje, aby si tělo nenavyklo na jeden konkrétní pohyb a jednostrannou zátěž. Jestliže se cvičení opravdu poctivě věnujete, pak je dobré rozvrhnout si jeho jednotlivé fáze a věnovat se jim pouze po omezenou dobu. Máme na mysli fáze jako jsou objemová, tvarovací, kruhový trénink, odpočinek a podobné. Vhodné je střídání, abyste v jedné fázi nesetrvávali zbytečně dlouho. Délka jednotlivých období je individuální a závisí zcela na vašem stavu. Ideální v tomto případě je nechat si poradit od zkušeného trenéra.

Stagnace vás vůbec nemusí potkat, jestliže jste svůj trénink obměňujete a upravujete. Obvykle stačí nesklouznout do stereotypu a užívat si nové cviky i typy tréninků - tak vám cvičení půjde lépe.