Cvičte kvůli sobě, se spokojeností to půjde lépe

K tomu, že začneme cvičit, nás vedou nejrozličnější důvody. Někdo to dělá z donucení, protože nadváha mu způsobuje zdravotní problémy. Jiný cvičí proto, aby se zalíbil svému protějšku. Jiný se rozhodne zhubnout, aby zamezil nepříjemným posměškům ze stran kolegů. Ale jen málokdo to dělá opravdu sám kvůli sobě, ze své vlastní vůle a pro své vlastní uspokojení. A to je ta nejzásadnější chyba. Pokud cvičíte jen kvůli jiným, nikdy nezvítězíte.

Začít se sebou něco dělat, aktivně se hýbat a pravidelně cvičit, je jedno z nejlepších rozhodnutí, které můžete ve svém životě vykonat. Pravidelný pohyb totiž dokáže téměř zázraky a pomůže s mnoha rozličnými zdravotními i fyzickými problémy. Jen na něj musíte jít správně, jinak brzy skončíte a vzdáte se při prvním náznaku neúspěchu.

Často se říká, že máte cvičit kvůli sobě, ze svého vlastního popudu a hlavně pro svou vlastní radost. A právě váš pozitivní pocit ze cvičení je tím nejdůležitějším. Pokud se k cvičení stavíte negativně, nikdy nedokážete vytrvat dostatečně dlouho, a už vůbec ne navždy. Je nutné užívat si takto strávený čas, mít na zřeteli budoucí výsledky, vnímat a milovat své pokroky a zamilovat se do pohybu samotného. Pozitivní emoce vám pomohou jít dál a jsou mnohem důležitější než kladné komentáře vašeho okolí.

Negativita ubližuje

 

Jistě jste si všimli, že když jste ve stresu, jste z něčeho rozladění nebo smutní, necítíte se dobře. Negativní emoce nás dokážou zcela spoutat a nedovolí nám dívat se na svět jinýma očima. Ani z donucení nezhubnete, negativní zákazy a příkazy tu nefungují. Pokud se takovým emocím poddáváme a nesnažíme se je potlačovat a nahrazovat těmi pozitivními, projeví se to na našem zdraví. Možná ne hned, ale za pár let určitě. A to nejen tloustnutím, protože se tyto pocity snažíme často zajídat, zaspávat nebo kvůli nim nemáme energii a chuť na pohyb, ale projeví se i bolestmi různých částí těla. To potvrzují i přední fyzioterapeuti.

Takže pokud vás z neznámého důvodu trápí bolesti zad či krční páteře nebo vám život komplikují jiné zdravotní komplikace a lékaři jen marně hledají jejich příčinu, může jít právě o dlouhodobý následek hromadění negativních emocí a pocitů. Ty je možné ale přecvičit. Čím dříve začnete, tím lépe. Pokuste se hledat důvody k radosti, cvičte a užívejte si to, hoďte starosti a stres aspoň na chvíli za hlavu, užívejte si života, rodiny, přátel, zkrátka přítomnosti. Když se naučíte dívat se na svět a život pozitivně, brzy se to projeví i na vašem zdraví. A budete si užívat každou vteřinu, namísto abyste se trápili zbytečnostmi.