Pět cviků, které můžete klidně dělat v posteli

Komu by se někdy nestalo, že neví jestli jít cvičit nebo zůstat v posteli. Naštěstí pro vás máme řešení a vybrali jsme přesně ty cviky, které klidně zvládnete i v posteli.

Šťastné dítě uvolní záda

Pro tenhle cvik jsme sáhli do ananda jógy. Tahle pozice skvěle uvolní bederní páteř a díky prodýchání i svaly kolem ní. Pro správné provedení si lehněte na záda, pokrčte kolena a přitáhněte je k tělu. Nohy uchopte za plosky nohou z vnější strany a přitáhněte směrem k hrudníku. Nyní se soustřeďte na dýchání, alespoň pěti pomalými nádechy a výdechy páteř prodýchejte a uvolněte.

Protáhneme se do mostu

Kdo by si nepamatoval most. Ten jsme jako děti dělali pořád a vlastně nám to vůbec jako cvičení nepřišlo. Teď nám bude bohatě stačit si na tento cvik vzpomenout a máme vyhráno. Cvik netrvá dlouho a za protažení nám bude tělo vděčné celý den.

Při cviku zůstaňte ležet na zádech. Kolena nechte pokrčená a chodidla tlačte dolů, zvedněte pánev a bedra se snažte tlačit stále dolů. Bradu tlačte směrem k hrudníku, díky čemuž se vám krásně protáhne krční páteř. Pomalu dýchejte a soustřeďte se. Skvělé je si při cviku zavřít oči a nechat dech proplout celým svým tělem.

Podpořte zažívání snadným pohybem

Tento cvik nejen podpoří trávení, ale především jde o rychlou pomoc, pokud nějakými zažívacími problémy trpíte. 

Při cviku opět zůstaňte ležet na zádech a přitáhněte jedno koleno k hrudníku. Oběma rukama jej obejměte a tlačte směrem k hrudníku. Druhá noha zůstává natažená a hlava je v prodloužení těla s pohledem směrem vzhůru.

Nevynecháme ani nohy

Nohy nás celý den nesou, kam potřebujeme a my bychom jim měli občas vděk vrátit jejich procvičením. Opět platí, že pro tento cvik nemusíte opustit postel. Díky tomuto cviku skvěle uvolníte případnou ztuhlost kyčelních kloubů, ale při menší úpravě dokonce uvolní i ramena.

Základní polohou bude klek. Kolena dáte mírně od sebe, napnete špičky nohou a celou nohu včetně nártu necháte ležet na podložce. Polohu nohou si stále hlídejte a položte se na záda mezi nohy. Ideální je lehnout si na podložku celou plochou zad. Pokud to nejde, klidně si pomozte polštářkem, který dáte pod zadek. Ruce si nechejte buď na břiše nebo je napněte a dejte za hlavu. Tím protáhnete opravdu celé tělo a navíc si usnadníte dýchání.

Na záda není cviků nikdy dost

Poslední cvik je z těch těžších a budeme upřímní, daleko lepšího efektu u něj docílíte na pevné podložce. Přece jen by ložnice měla být spíš pro spánek, než pro cvičení. Pokud jej ale vyzkoušíte v posteli, bude provedení snazší a někde se začít musí.

Opět zůstaňte na zádech a chodidlo jedné nohy položte na druhou nohu v místě kolene. Nyní použijte ruku na stejné straně, kde máte pokrčenou nohu a mírně ji tlačte dolů. Přitom hlavu vytočte na druhou stranu. Právě díky tomuto pohybu ucítíte protažení v místě zad. Chvilku vydržte, dýchejte do oblasti mezi lopatky a následně strany vyměňte.

Cviky můžete provádět prakticky kdykoli, ráno, večer, zkrátka kdykoli máte chvilku. Pouze cvičení vynechte těsně před spánkem, na usnutí máme pro vás jiné triky.