Vypadat na padesát i v sedmdesáti? Stačí málo a jde to

Pokud je vám dvacet nebo třicet let, nejspíš si se svým vzhledem ještě neděláte přílišné starosti. Vypadáte pořád skvěle, a pokud ne, tak trocha make-upu to hravě spraví. Jenže čím jsme starší, tím více se na našem těle (a zejména na naší tváři) odráží náš životní styl. Kdo prohýří několik nocí v týdnu v barech a na různých večírcích, málo spí, holduje alkoholu, kouří a jeho strava není zrovna nejzdravější, ten na to dříve či později doplatí. A první vrásky jsou ještě tím nejmenším problémem. Takže když je nám pak čtyřicet, díváme se na sebe do zrcadla a ptáme se samy sebe, kdo je ta padesátiletá cizí žena před námi a co se stalo, že takhle vypadáme? Přitom hubnout a zdravě žít se dá i po čtyřicítce. Čím jsme starší, tím je pak rozdíl propastnější. Přitom takto rychlému stárnutí se dá bránit. Jen o sebe musíme začít pečovat co nejdříve, ideálně už kolem třicátého roku věku, kdy se cítíme obvykle ještě dobře a jsme se sebou ještě relativně spokojené.

Zdravě a bez chemie

V první řadě je tu zdravé stravování, ideálně potraviny prospívající naší pleti, vlasům a dalším ženským přednostem. I pokud si na příliš zdravé jídlo nepotrpíte, nezapomínejte aspoň na dostatek ovoce a zeleniny – a když ne v čerstvém stavu, pijte ovocné a zeleninové šťávy. Co naopak můžete úplně vynechat, je alkohol, cigarety a také kofeinové nápoje. Nic z toho vám neprospívá. Ne nadarmo se říká, že jsme to co jíme.

Asi každý už ví, že je velmi důležité správně hydratovat. Pryč jsou už časy, kdy bylo doporučováno vypít alespoň 3 litry tekutin denně a k tomu jste si mohli koupit hezkou odměrku. Každý má ideální míru někde jinde a mnohem důležitější je pít zdravě. Čistá voda, doplněná bylinkami, nebo ovocem, jen pro chuť, bude vždy ideální volba. Mnohem lepší, než slazené limonády, nebo třeba množství kávy.

Co se týká kosmetiky a různých přípravků, které používáme pro péči o tělo a tvář, volte produkty na přírodní bázi, tedy bez chemie. Chemie sice na první pohled působí rychleji a lépe, ale z dlouhodobého hlediska pleti škodí – a jednou to samy na sobě poznáte. 

K tomu se snažte dodržovat pravidelný spánkový režim a být odpočaté. Naučte se také co nejdříve bránit stresu, a to ať už to zvládnete samy nebo si na pomoc vezměte různé techniky jako je jóga či meditace. K tomu nezapomínejte na pravidelný pohyb, při kterém se v těle děje spoustu pozitivních změn. A pokud se toto stane vaším návykem, budete v padesáti vypadat na třicet (nebo v sedmdesáti na padesát) a vaše vrstevnice vám budou jen tiše závidět.