Hubnout po čtyřicítce se dá. Jen nesmíte dělat klasické chyby

Po celém světě se proslavily nejrůznější diety. Existuje jich nespočet druhů a neustále se vymýšlejí nové a prý účinnější. Nelze tvrdit, že žádná dieta nefunguje, protože každá vám alespoň krátkodobě pomůže shodit několik kil. Proto po nich většina z nás také čas od času sáhne a doufáme, že se konečně dočkáme toho slibovaného zázraku. Jenže většina z těchto diet si s sebou posléze nese nepříjemný jo-jo efekt, obvykle nejsou připravovány jako rozumný druh hubnutí. A zatímco v mladém věku se s touto zradou vypořádáme mnohem snadněji, ve čtyřiceti je opětovné nabrání váhy totální porážka. A i samotná náhodně vybraná dieta je v tomto věku tím nejhorším řešením, jaké můžeme zvolit.

Dále čtěte: Diety z časopisů obvykle nefungují, klidně je ignorujte

Hubnutí po čtyřicíctce jde lépe s rozumem

Důvodem, proč většina spontánních diet po čtyřicítce nefunguje, jsou změny v našem organismu. Dostáváme se do období, kdy náš metabolismus zpomaluje, svaly ochabují, což souvisí s nedostatkem času na sebe a své pohybové aktivity. S tím, že máme pomalejší metabolismus než v mládí, se dá bojovat znovuzařazením pohybu do každého dne. Po čtyřicítce jsme ale obvykle pohodlnější a s tím se tedy pojí i to, že se nám pak bude hubnout mnohem obtížněji a pomaleji.

S unaveným tělem ovšem bojovat můžeme právě pomocí pravidelného pohybu. I když na něj nemáme zřejmě tolik času ani energie jako v mládí, s trochou vůle se to dá zvládnout. Zkrátka si na sebe vyhraďte aspoň hodinu třikrát týdně nebo půl hodiny denně a dejte si trochu do těla. Je úplně jedno, co budete dělat a jak budete cvičit, důležitý je samotný pohyb, bez něhož vaše svaly budou dál ochabovat a vaše kondice ještě víc klesat.

Dále čtěte: Nemáte čas sportovat? Stačí vám najít tři minuty

Namísto zázračných stravovacích rad vyčtených v časopisech si řekněte o radu poradci pro výživu nebo si zkuste sestavit jídelníček podle sebe. Zamyslete se nad tím, co jíte a co byste asi jíst neměli. Prohledejte internet a najděte zajímavé recepty ze zdravějších surovin. Naučte se odolávat sladkým a dalším nezdravým pokušením, protože vaše tělo se s nimi bude vypořádávat mnohem déle a hůř než před dvaceti lety. Vařte chutně, zajímavě a zdravě, ale přitom tak, že si novou kuchyni zamilujete. Vaše váha díky tomu sama dolů nepůjde (to chce delší čas a trvalou snahu), ale určitě nebude stoupat a bude vám lépe – jak po fyzické stránce, tak poté psychické.

Čtěte také: Chodit do posilovny ve vyšším věku? Dobrý nápad, pohyb je potřeba