Diety z časopisů obvykle nefungují, klidně je ignorujte

Touha po lepším a štíhlejším těle nás žene neustále k tomu, pouštět se do nesmyslných diet a nekonečného hubnutí. Podvědomě hledáme to nejjednodušší řešení a najdeme ho v podobě "zaručené" diety v některém z lifestyle časopisů. Ta se obvykle tváří jako snadný způsob, jak rychle a bez námahy zhubnout. Ve většině případů nám taková dieta ale způsobí více trápení než skutečný užitek. Proč je lepší se na všechny takové diety vykašlat a raději si dopřát to, co máme rádi a jít si potom třeba zaběhat?

Pokud nemáte nadváhu, je dieta zbytečná 

Pokud vás k dietě nedoženou zdravotní problémy a skutečná nadváha, je zcela zbytečné se do ní pouštět. Vždyť hezké postavy se dá docílit i pravidelným sportem, který nám bude vyhovovat a budeme z něj mít radost. Pokud vaše tělo velmi rádo tuky ukládá do zásob na později, v jídle se hlídejte. Jezte všechno, jen v menších porcích a dostatečně se hýbejte. Nějaká přísná dieta, kdy tělu dodáváte jen určitou skupinu živin a u zbytku trpí nedostatkem, je pak pro vás naprosto zbytečná a nepotřebná. Šťastnější se budete určitě cítit i bez ní. 

Čtěte také: Na váze přibíráme kvůli nedostatku spánku. Přesto mu nedopřáváme dostatek času

Poznejte své tělo

Pokud nebudete dostatečně znát své tělo, můžete si hubnutím spíše uškodit. Pohrajte si s tím, co vaše tělo potřebuje a co mu naopak nesvědčí. Pozvolna tak zkoušejte s jednotlivými živinami manipulovat. Například vynechte na snídani sacharidy v podobě pečiva a dejte si raději jen míchaná vejce se šunkou a zeleninou. Pozorujte pak, co na takovou snídani vaše tělo bude říkat a co se bude dít. Zjistíte, jak se vaše tělo bude chovat, když mu sacharidy odepřete a uvidíte, jak bude reagovat třeba na zvýšený příjem zdravých tuků.

Čtěte také: Jezte tuk, aby vaše tělo mohlo spalovat tuk

Rozladit organismus si určitě nechcete

Diety nemáme v lásce jen my, ale také naše tělo. Představte si, jak se lekne, když mu omezíte kalorie, nedodáte potřebné živiny a tuky. Bojí se pak, že to tak bude už navždy, a tak si logicky začne všechny zásoby ukládat na horší časy. A žádný gram tuku jen tak nepustí. Občas je tak dieta vlastně boj s vlastním tělem, který se snažíme vyhrát. To chce jen pořádnou dávku trpělivosti. Nad hormonálními a chemickými procesy v těle ale kontrolu mít nemůžeme, a tak nepromyšlené diety podle rad v časopisech dopadají spíše jen totálním rozladěním celého organismu.  

Výsledek hubnutí – tedy úspěšné a trvalé zbavení se přebytečných kilogramů se dostaví mnohem rychleji, když se na časopisové diety vykašleme a vyměníme je za pohyb a rozumné jídlo. To funguje a navíc se budeme cítit lépe. 

Dále čtěte: Nemáte čas sportovat? Stačí vám jen tři minuty