Voda je pro zdraví důležitá, s jejím množstvím to ale nepřehánějte

Voda je pro náš život a zdraví absolutní nutností. Zajišťuje správný průběh všech procesů v těle, díky ní se organismus dokáže očišťovat, krev dostatečně proudit a její nedostatek může mít vážné následky. Riziko ale hrozí i naopak, když vody pijeme přespříliš. Měli bychom si tedy stanovit nejnd minimální, ale i tu horní hranici množství vypité vody za den? 

Důsledky nadměrného pití vody

Většina z nás má spíše opačný problém, než že pije až moc. Denně bychom měli vypít alespoň dva litry tekutin - ideálně vody, ale tohoto množství dosahuje málokdo. Zatímco nedostatečná hydratace organismu je zmiňována často, pití příliš velkého množství vody může v nejhorších případech znamenat také i smrt.

Přesné množství vody, které je pro člověka už smrtelné, se liší. Vypít 1 litr každou hodinu ale není v běžných podmínkách zdravé a muže vést k tzv. otravě vodou.

Příznaky intoxikace vodou

Pokud v krátkém časovém úseku vypijeme velké množství vody, může na ni naše tělo reagovat jako na toxin. Ledviny přestávají stíhat vyplavovat vodu, poklesne hladina sodíku a naruší se osmotická rovnováha v buňkách. Znamená to, že buňky začnou pojímat více vody a zvětší tak svůj objem. To je rizikem zejména v mozku a dochází ke stavu známému jako otok mozku. Ten může být pro člověka fatální.

Příznaky jsou následující:

  • bolest hlavy, dezorientace
  • křeče nebo ochabnutí svalů
  • zvracení a nevolnost
  • únava až mdlo

Čtěte také: Tloustnete? Příčinou může být i to, že málo pijete

Co dělat, když se projeví příznaky intoxikace?

Přílišné množství tekutin může způsobit otok mozku, který, jak jste si jistě domysleli, může vést ke smrti. Pokud otrávený začne ztrácet vědomí, je proto nutné vyhledat odbornou pomoc. 

Bohužel příznaky otravy vodou jsou velice podobné těm dehydratace, což činí situaci o to složitější. Měli bychom se vyhnout pokusům o vyzvracení nebo naopak další konzumaci vody, dokud se nedostaví záchranáři. 

Čtěte také: Jak dodržet pitný režim, i když se vám nechce pít?

Kolik vody je až příliš?

Přesné množství závisí na více faktorech jako je věk, pohlaví, váha, kondice apod. Obecně ale můžeme říci, že pít více než 0,8 - 1 litr vody za hodinu je příliš. Důvod je jednoduchý. Naše ledviny nejsou schopny za hodinu z těla odvést větší množství, než právě 0,8 - 1 litr tekutiny. U dětí a starších lidí je tato hranice ještě o něco nižší.

Dále čtěte: Jak, kdy a kolik toho vypít při hubnutí