Chcete být zdravější? Zhubněte o deset procent

Hubnutí je obvykle dlouhodobou záležitostí, k níž je třeba nejen pevná vůle, ale často i odborné vedení a pomoc specialistů - výživových poradců i fitness trenérů. Řada lidí se hubnutí ale bojí hlavně kvůli představě, jak neskutečně velké množství kil budou muset zhubnout, aby se přiblížili ke svému ideálu krásy. Přitom to ve většině případů vůbec není potřeba.

Podle expertů řadě lidí totiž stačí, aby shodili pět až deset procent své hmotnosti a hned se to pozitivně projeví na jejich zdraví i psychice. A to není zase tolik – pokud vážíte například 100 kilogramů, stačí vám shodit pět až deset kilo, a to klidně za delší období, nemusíte shodit všechno hned. Když se budete snažit jíst zdravěji a trochu se hýbat, do několika měsíců tento cíl hravě splníte – stačí opravdu jen chtít a svůj čas věnovat jak pohybu, tak i poctivému spánku.

Hubenější jsou zdravější

Proč se vyplatí zatočit s nadváhou? Lékaři se shodují, že i jen drobné snížení hmotnosti se pozitivně projeví na lidském zdraví – klesne vám krevní tlak, sníží se hladina cholesterolu a zlepšit se může i hladina cukru, potažmo cukrovka (pokud jí už trpíte). To všechno je prokázané a člověku je hned lépe i psychicky. Nemluvě o tom, že se cítíte lehčí, méně se zadýcháváte, lépe se ohýbáte, máte větší radost z pohybu a lépe stačíte svým vrstevníkům. 

Proto se vyplatí nebát se selhání a odhodlat se začít hubnout. I když to na začátku nemusí být snadné a může vás překvapit spousta věcí, vyplatí se vytrvat. Třeba i takový instagram může být při hubnutí dobrý sluha, ale zlý pán. Když nakonec dojdete do svého vysněného cíle, zjistíte, že je vám lépe po všech stránkách. K tomu na sebe budete moct být právem hrdí, že jste to dokázali.