Slyšeli jste už o jogalates? Díky němu uvolníte svaly, ale i svou mysl

Kombinace zrovna těchto dvou pohybových proudů - jógy s pilates - se může vzhledem k jejich blízkosti zdát zvláštní, má to ovšem své důvody. Jogalates (někdy také yogilates nebo jóga-pilates) totiž balancuje ta místa, kde jóga nebo pilates ztrácí. Díky tomu tak získáte opravdu komplexní trénink, u kterého využijete síly obou druhů cvičení. Oproti piloxingu je jogalates pomalejší a více relaxační.

Pilates je o něco silovější cvičení než jóga, nedochází u něj ale k tak kvalitnímu protažení a nepracuje se s energií. Oproti tomu u jógy je někdy několikanásobné protahování jedné partie zase až přehnaně zbytečné. Často u ní také chybí cviky na břišní svalstvo, ačkoliv zapojení břicha se plně vyžaduje. Právě díky tomu, že jogalates vychytává tato slabá místa a nahrazuje je výhodami druhého cvičení, je harmoničtější a skvěle kombinuje pohyb.

Jak se jogalates cvičí

Cvičení probíhá zpravidla naboso a hlavně v pohodlném oblečení. Pohodlí je základ a žádný kus oblečení by vás neměl nikde škrtit nebo tlačit. Díky tomu bude moci docházet k přirozenému dýchání a vy se snadno uvolníte.

Střídat se během jogalates může mnoho poloh, ať už vleže, v sedě nebo ve stoje, případně také s oporou stěny. Dále se využívají také různé pomůcky, které mohou sloužit k zjednodušení cviku pro začátečníky, ale i k zvýšení intenzity tréninku pro pokročilejší. Nejčastěji jsou využívány pružné gumy, různé podložky a overbally. Každý trénink lze individuálně nakombinovat a zvolit si ideální poměr mezi cviky pilates a jógy, abyste přiměřeně procvičili celé tělo a zároveň měli z cvičení co nejlepší pocit.

Nejedná se o aerobní cvičení, pravděpodobně se tak při tomto tréninku moc nezapotíte. I přesto ale využijete i ty svaly, o kterých běžně ani nevíte. Vzhledem k potřebě aktivovat i svaly tělesného jádra můžete také dosáhnout zlepšení rovnováhy, zpevnění celého těla a díky tomu se tak zbavit například bolestí zad. Jogalates přináší také psychickou relaxaci a pomůže vám najít duševní vyrovnanost.