Cvičit se dá, i když jste zavření doma

Jaro je většinou dobou, kdy se řada lidí vydává do přírody, máme chuť začít cvičit, zkoušíme běhat či jezdit na kole a zkrátka nás v krásném počasí láká zdravý pohyb. Ale letos je to úplně jiné. Kvůli pandemii koronaviru je velmi omezená možnost venkovního pohybu, řada lidí se ocitla v nedobrovolné karanténě a vycházíme ven jen v nutných případech a často ve strachu z nákazy. To kromě psychické nepohody vede i k tomu, že řada z nás častěji otevírá láhev s alkoholem, lednice se stává naším nejlepším přítelem a naším nejoblíbenějším místem je pohovka. I na té ale můžete začít efektivně hubnout.

Když zbytečně neriskujeme a nevystavujeme se možné nákaze, tak si velmi pravděpodobně chráníme zdraví. Jenže nucený pobyt doma má i svá negativa. Většině z nás po pár dnech začne chybět čerstvý vzduch i třeba jen procházky. Dostáváme se do stereotypu, nudíme se. Proto často saháme po zaručených prostředcích k zahnání nudy – vysedáváme u televize nebo u počítače, koukáme do telefonu, povalujeme se, náš pohyb se omezuje jen na prostor bytu. 

K tomu nás při této „prokrastinaci“ honí mlsná, tak často pátráme v lednici, spíži a dalších útrobách kuchyně po něčem dobrém a nezdravém. Večer nás láká dát si sklenku alkoholu. Řada z nás začíná pít už mnohem dříve a u jedné sklenky nezůstává. Když v tomhle všem vytrváme déle, musí se to nutně odrazit na naší postavě i váze. Proto je vhodné pokoušet se cvičit i doma, což prospěje nejen naší postavě, ale i psychice, protože se do krve vyplaví endorfiny a jsme spokojenější.

Protahování na gauči

Někdo má doma rotoped, jiný stroj na běhání, další zase činky (i s jednoručkou si skvěle zacvičíte). To všechno jsou způsoby, jak můžete cvičit a hubnout. Ale jde to i tak, že se ani nemusíte zvednout z gauče a můžete klidně dál koukat na televizi. Základem je totiž řádné protahování, které naše tělo po delší době lenošení nutně potřebuje.

Sedněte si rovně na pohovku (nebo ideálně na židli), předpažte jednu ruku, dlaň otočte dolů a napněte prsty. Druhou rukou se za ně uchopte a táhněte je i s dlaní vzhůru, přičemž v tomto napínání vydržte cca půl minuty. Celou dobu také klidně dýchejte. Pak ruce prohoďte. Díky tomuto jednoduchému cviku se vyhnete syndromu karpálních tunelů.

Nohy můžete procvičit zase tak, že jednu natáhnete a zvednete asi 30 centimetrů nad zem. Chvíli vydržte a pak nohy střídejte. Díky tomuto jednoduchému cviku předejte vzniku otoků, křečových žil a bolesti nohou.

Nezapomínejte ani na krční páteř, kružte hlavou nebo přiložte dlaň na spánek a pokoušejte se ji přetlačit silou hlavy. K tomu existují i další protahovací cviky, které můžete dělat vleže, vsedě, třeba při chystání oběda nebo při sezení u počítače. Důležité je nezapomínat na ně a dopřát svému tělu aspoň nějaký pohyb. Jakmile pak vyběhnete ven, půjde vám to mnohem snadněji.