Jestli vás bolí kolena, pomůže jídlo i správný pohyb

 

Vaše klouby jsou obvykle ohroženy, pokud to přeháníte s cvičením a pohybem. Jenže ani klouby obézních lidí, kteří se tolik nehýbou, nejsou v bezpečí. Musí totiž nést nezvykle velkou váhu těla. Každé kilo navíc při nadváze nebo u kulturistů při obrovské svalové hmotě totiž může nepříjemně zvyšovat tlak, především na kolena, kotník, ale i kyčle a jiné klouby dolních končetin, což vede k nepříjemným bolestem. 

I proto je rozumné udržovat zdravou tělesnou hmotnost nebo své klouby a svaly na zátěž trénovat postupně. 

Zdravé jídlo má vliv i na vaše klouby

Základem je tady zdravý jídelníček. I jeho jednotlivé složky mohou podporovat správnou funkci kloubů. Které to jsou? Jestliže jsou vaše klouby často vystaveny námaze a chcete je chránit, případně pokud už zažíváte některé potíže, měli byste do jídelníčku zařadit třeba více ryb. Právě ty obsahují omega-3 mastné kyseliny. Alternativou je také rybí olej jako doplněk stravy. Omega-3 mastné kyseliny najdete také ve spoustě ořechů - na své si tak přijdou i ti, kteří rybám neholdují.

Pro celkové zdraví pohybového aparátu je nezbytný také vápník a vitamin D. Do jídelníčku tedy zařaďte i dostatek kvalitních mléčných výrobků (ideálně v bio kvalitě) a nebojte se čas trávit na sluníčku.

Správné cvičení kolenům uleví

Př pravidelném tréninku by jeho součástí vždy mělo být správné a důkladné protažení, které uvolní klouby a vazy. Jestliže jsou vaše klouby "ztuhlé" a trvá déle, než se vám podaří získat dostatečnou hybnost, pak je na místě zapracovat na zvětšení jejího rozsahu. Tím navíc omezíte i bolest kloubů.

Bolesti kloubů kolen můžete předejít nebo je alespoň trochu zmírnit například pomocí zpevňování svalů, které jsou na nohou. Díky tomu dodáte kolenům lepší podporu a zvýšíte flexibilitu kloubu. Bolest v kolenou může pramenit z nevyváženého tréninku. Při cvičení se tedy také zaměřte na hamstringy a sedací svaly, které jsou často opomíjeny. Pokud vás klasické cviky vůbec nelákají, vyzkoušejte cvičit s posilovací gumou. Ta vás při cvičení totiž donutí držet tělo více vzadu, tak odeberete tlak z kolen, navíc posílíte bedra a kvadricepsy. 

Stejně tak vyměňte aktivity, které kolena zatěžují, za ty, které jim naopak uleví. Mezi takové patří například cyklistika, plavání, rychlá chůze nebo i vhodně sestavený silový trénink. Omezte naopak pohyb při kterém se dají očekávat tvrdé dopady a nárazy - tedy běh, skoky přes překážky, parkur a další.

 

Pro bezbolestné fungování kloubů je také důležité mít správné držení těla. To se vám bude dařit, pokud posílíte jeho střed. Jedním z cvičení, kde se kromě posílení tělesného jádra naučíte i správně dýchat a protáhnete se, je jóga.

Co dělat při bolestivosti kloubů

Někdy se může stát, že klouby již začínají bolet, a cvičení i pohyb je najednou nepříjemným. Občas je viníkem náročný trénink, kdy je pohybový aparát nárazově přetížen. Jestliže k bolestem dochází častěji - aniž byste klouby přetěžovali při tréninku - je důležité se o ně začít náležitě starat.

Při jednorázovém přetížení může od akutní bolesti pomoct led či jiný studený obklad a okamžitý odpočinek, aby mělo tělo prostor bolavé místo léčit.

V případě chronických bolestí zvažte úpravu jídelníčku, abyste kloubům dodali potřebnou výživu, a navíc díky ní tlumili bolest.

Článek publikován 20.4., doplněn a aktualizován 10.5.