Pijte jako Francouzi, pomáhá to prý k dlouhověkosti

Řada žen i mužů si nedovede představit svůj den bez sklenky vína. Večer si konečně v klidu sednou, dají si nohy nahoru, nalijí si sklenku či dvě vína a užívají si ten pocit pohody. Spousta lidí navíc pije v dobré víře, že víno jim prospívá, a tak se leckdy stane, že z jedné sklenky je jedna láhev, a to čím dál častěji, až se z toho stane každodenní zvyk. Ale skutečně víno pomáhá a neškodí nám jeho přílišná konzumace?

O víně se vede nespočet vášnivých debat a diskuzí a existuje mnoho rozličných studií, které dokazují jeho pozitivní vliv na různé stránky lidského zdraví, případně ukazují negativní stránky jeho pití. I v médiích se o víně a jeho pozitivním vlivu na naše zdraví hojně píše. Ale je to skutečně tak? Stejně jako v jiných případech, ani zde byste slepě neměli věřit médiím a rádoby odborníkům, kteří nám víno téměř vnucují – spousta z nich je totiž placených výrobci vína, takže jejich slova jsou víc reklamou a marketingovým tahem než jejich skutečným názorem či prokázanou pravdou.

Čtěte také: Že víno ani pivo neškodí je jen mýtus

Raději víno než tvrdý alkohol

Jak to tedy s tím vínem ve skutečnosti je? Odpověď je těžká, protože víno skutečně v něčem prospívá a v něčem zase může uškodit. V první řadě je prokázané, že pokud někdo abstinuje a začne pít jen proto, že si myslí, že mu to pomůže, tak mu to naopak spíš uškodí. A stejně tak pokud někdo denně vypije láhev vína, není to úplně nejlepší pro naše tělo. Ale na druhou stranu je dokázané, že víno je prospěšnější než konzumace jiných druhů alkoholických nápojů. Ale zásadní otázka je, kolik vína je správné vypít, jak často a k čemu je to vlastně dobré (kromě našeho pocitu uvolnění).

Lepší je pravidelné pití

Odborníci se většinou shodují na tom, že mnohem lepší je pro náš organismus žádné, minimální nebo pravidelné pití jen malého množství(tedy jen pokud se týká vína, nikoliv tvrdého alkoholu). Pokud máte víno rádi, je prý možné si ho dopřávat klidně každý den. Podle všeho hrozí menší riziko infarktu právě lidem, kteří pijí víno denně, případně pětkrát až šestkrát týdně, a to nejlépe večer. Ale pozor, musíte si dát jen sklenku – ženám se doporučuje jeden decilitr, mužům maximálně dva.

A možná i to je důvod, proč se právě Francouzi dožívají vysokého věku a i ve stáří jsou fit a zdraví. Víno pijí rádi a často, ale neopíjejí se s ním. K tomu si dopřávají i kvalitní sýry a další zdravé dobroty, které k vínu ideálně pasují. Takže pokud chcete návod na dlouhý a zdravý život, spolehněte se na vinnou révu.