Zdravé náhražky mléka v supermarketech zrovna nekoupíte

Možná se k vám v poslední době dostaly informace o tom, jak řetězce rychlého občerstvení pomalu proměňují svou nabídku a snaží se vycházet vstříc vegetariánům, veganům a dalším vyznavačům alternativních výživových směrů. Tito lidé si tak mohou kromě klasických salátů zakoupit veganské hamburgery a nebo v blízké budoucnosti pravděpodobně i kuřecí nugety tisknuté ve speciálních 3D tiskárnách. I v nabídkách běžných obchodů už najdou různé speciality, které nahrazují živočišné produkty – třeba různá „mléka“, která jsou vyráběna z rostlin a ořechů. Nejsou chuťově špatná, jsou dokonce často zajímavým zpestřením jídelníčku. Jenže když se podíváte na jejich etikety či si vyžádáte složení rádoby masa z fast foodu, možná se budete hodně divit, co vlastně jíte.

Éčka a cukry

Abyste mohli mít nugetu, která má svou chutí připomínat kuřecí maso a přitom je vyrobena z rostlinných náhražek, musí v ní být všechno možné. Tělo přitom tyto ochucovadla a náhražky pozná, i když nugeta na první ochutnání je stejná jako z kuřecího masa. Je to podobné jako u zmiňovaných náhražek mléka. Těch existuje celá řada různých druhů, ale s klasickým mlékem nemají naprosto nic společného.

Dnes si můžete koupit mandlové mléko, makové mléko a další varianty. I když asi tušíte, že v nich nebude tolik vápníku, kolik vám ho dodá skutečné poctivé kravské mléko, možná se utěšujete alespoň tím, že tělu prospíváte právě konzumací vitamínu a minerálů máku, mandlí a podobně. Stačí se jen podívat na etiketu a možná šokovaně zjistíte, že těchto složek (na které láká už samotný název nápoje), je tam jen malé procento. Nápoj je plný náhražek, jako jsou různá dochucovadla, zahušťovadla či cukr, přičemž vše je to rozpuštěné v obyčejné vodě. Do ní se pak přidavá jen malé procenti makové, mandlové či jiné složky. Do plnohodnotného zdravého nápoje má takový polotovar daleko.