Sedavé zaměstnání je zabiják fungujícího metabolismu

Mnoho lidí se přesně s tímto potýká - snaží se sebevíc hubnout, ale i tak kila dolů nejdou. Naopak buď přibírají nebo se nemůžou hnout ze své aktuální váhy. Tato stresující situace může mít hned několik důvodů. A jedním z nich může být zpomalený metabolismus. Jakmile se náš metabolismus zpomalí, je velmi těžké zhubnout i jen jediné kilo.

Jíst pravidelně je základ

Tuto radu asi nebudete brát jako žádnou novinku – jíst se skutečně musí pravidelně. Jakmile si neuděláte přes den čas na přípravu a vychutnání dobré a přitom nutričně vyvážené stravy, tělo přejde do úsporného režimu a metabolismus se začne zpomalovat. To má za následek přibírání na váze nebo zastavení hubnutí.

I proto je skutečně tolik důležité rozvrhnout si jídlo na každý den a tělu dodávat živiny zhruba ve stejnou dobu, po malých porcích a vyváženě. K tomuto účelu skvěle slouží tolik oblíbené krabičky připravené na celý den. Díky nim se můžete naučit jíst to, co máte a zároveň skutečně pravidelně. Do práce tak budete odcházet každý den připravení.

Sedavé zaměstnání zpomalí metabolismus

Pokud v práci osm hodin - nebo i déle - každý den pouze prosedíte, hubnutí tím zrovna nepodporujete. Jakmile naše tělo totiž delší dobu jen sedí a nezapojuje svaly při pohybu, vydá mozek jednoduchý signál - procesy v těle mohou zpomalit. S tím se zpomalí i metabolismus.

Pokud se nechystáte změnit práci, tělu byste měli prosezené hodiny nějak kompenzovat. Nejjednodušším způsobem je cestou domů se projít, vyměnit výtah za schody nebo si jít po práci na půl hodiny zacvičit - třeba zaběhat nebo využít venkovní workoutové hřiště. Metabolismus se díky tomu opět nakopne.

Snídejte a dostatečně pijte

Metabolismus hodně podpoříte i pravidelnou a vyváženou snídaní. Z domu tak nikdy neodcházejte bez snídaně, bez ní se vám bude hubnout hůře. Aby mohl metabolismus správně fungovat, snídaní mu dodáte dostatek živin.

Stejně tak často zapomínáme pít dostatek tekutin v průběhu celého dne. Pitný režim je při hubnutí klíčová. Čistou vodu nebo neslazený čaj tak mějte neustále po ruce. A pokud se vám nedaří odhadnout, kolik toho máte přes den vypít, pomůže obyčejná dvoulitrová lahev. Ráno si ji naplňte vodou a víte, že do večera má být vypitá.