Jablka pomáhají s hubnutím a chrání naše srdce

Jablka u nás patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Díky tomu, že se v našich zeměpisných šířkách snadno pěstují, jsou i velmi dostupná. Málokdo však ví, že jejich pravidelná konzumace má pozitivní vliv na naše zdraví. Když zařadíte jablka do svého jídelníčku a budete si dopřávat jedno až dvě jablka denně, můžete se chránit před mnoha nemocemi. Navíc díky jablkům můžete i zhubnout.

Jablíčko nejlépe se slupkou

Jablka jsou doslova nabité důležitými živinami. Najdeme v nich vyšší obsah:

  • polyfenolů
  • vlákniny
  • vitamínu C
  • draslíku
  • manganu
  • mědi
  • vitamínů K, A, E, B1, B2, B6.

Pokud chcete těžit ze všech zdraví prospěšných látek obsažených v jablkách, je nutné konzumovat je celé, tedy i se slupkou. Jedině tak se vám podaří dostat do těla všechny účinné látky. Díky tomu, že jablka obsahují vlákninu - a to oba její druhy - jsou výborným prostředkem ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. A to rozhodně není všechno.

Pro zdravé srdíčko i proti rakovině

Jablka mohou pomoci snižovat riziko onemocnění kardiovaskulárních onemocnění. Polyfenoly v nich obsažené mají výborné antioxidační účinky, mohou pomáhat snižovat krevní tlak a díky obsahu flavonoidů snižují jablka také riziko vzniku cévní mozkové příhody. Díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům jablka mnozí vědci věří, že jsou jablka i výborným prostředkem při prevenci proti vzniku rakoviny. Dále nás chrání před diabetem a účinkují také jako probiotika, takže chrání naše střeva.

S jablky snáze zhubnete

Jablka jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami a jejich konzumace by měla být pravidelná. Ideálně bychom měli sníst dvě celá jablka za den. Díky tomuto návyku můžete také rychleji a především zdravěji zhubnout. Díky obsahu vlákniny a vody totiž jablka účinně snižují pocit hladu, a naopak navozují pocit sytosti. Obsahují jen malé až zanedbatelné množství kalorií, ale hodně vlákniny. Žaludek se tak rychleji naplní a  nebudete mít delší chvíli nutkání dát si další jídlo.