Máte teď více unavené oči? Pomůže vám oční jóga

Mysleli jste si, že jóga je vhodná jen pro protažení těla? Omyl! Oční jóga nebo také oční gymnastika, je stejně přínosná pro oči, jako je běžná jóga pro tělo. Využijete ji, nejen pokud pracujete u počítače denně. Pomůže i při dlouhých podzimních a zimních večerech, kdy spoléháte jen na umělé osvětlení a vaše oči jsou neskutečně namáhány. Mohou vás více bolet, štípat a snadno se unavit. V tu chvíli vašim očím oční jóga uleví.

Namasírujte si oči

Ano, funguje to v podstatě jako masáž oka. Oční jóga oči neskutečně uvolní a promasíruje. Cvičení má pozitivní vliv i na celkové zdraví a kondici oka. Během něj se totiž urychluje látková výměna přímo v oku a v očním okolí. Zejména lidé pracující několik hodin denně u počítače by měli na své oči dávat velký pozor. Ostatně všechna zařízení jako jsou počítače, notebooky, tablety nebo mobilní telefony nám výrazně zatěžují zrak a zapříčiňují rychlejší únavu očí. 

V případě, že máte nějakou oční vadu, do oční jógy se také pusťte. Očím ulevíte a může to pomoci i s léčbou vady.

Dát si pauzu je důležité

Při práci u počítače je důležité dávat očím přestávku. Zpravidla po dvou hodinách by člověk měl od počítače odejít na několik minut úplně, ale i během práce je vhodné řídit se pravidlem „20 – 20 – 20“. A co to vlastně znamená? Každých dvacet minut si udělejte dvacetisekundovou přestávku a zahleďte se ideálně ven do dálky na nějaký bod vzdálený alespoň 20 metrů.

Jak cvičit oční jógu

Oční jógu bychom ideálně měli provádět třikrát denně, z toho jednou večer těsně před spaním. A jak cviky vlastně vypadají? Jde vlastně o celou sérii cviků a u ní vždy proběhne deset opakování každého z cviků.

A jak nejlépe začít?

  • 10x zamrkáme
  • 10x se podíváme nahoru a dolů
  • 10x se podíváme doprava a doleva
  • 10x se podíváme do úhlopříčky (zleva nahoře doprava dolů)
  • 10x do úhlopříčky opačně (zprava nahoře vlevo dolů)
  • 10x zakroužíme očima po směru hodinových ručiček
  • 10x zakroužíme očima proti směru hodinových ručiček
  • 10x zamrkáme

Zní to jednoduše, že? A přitom to vážně funguje – a pro kondici očí je toto cvičení velice důležité.