Šílenost jménem bramborová dieta: žádné bílkoviny ani tuky, jen brambory

Když se někdo pustí do hubnutí a snaží se jíst jen zdravě, často začne zcela vynechávat přílohy a jí jen libová masa, například se zeleninou. Obzvláštním nepřítelem se pro něj stávají zejména brambory, a to ve všech svých podobách. Hledí se na ně jako na nežádoucí zdroj sacharidů. Opačným extrémem je pak bramborová dieta, kdy si dopřáváte jen brambory a nic jiného. 

Mnoho nutričních specialistů doporučuje brambory vynechávat. Ve své nejklasičtější formě, tedy vařené, jsou sice poměrně zdravé, protože neobsahují tuky, ale jsou plné sacharidů. A kdo chce zhubnout, snaží se tento typ příloh omezit na minimum. Nemluvě o klasicky nezdravých variantách jídel z brambor, jako jsou smažené hranolky, krokety, americké brambory či dokonce chipsy. To je úplný zabiják veškerých snah o hubnutí. Brambory si ale často při dietě odpíráte zbytečně, existuje spousta lidí, kterým naopak pomohly jako vhodně připravená příloha zhubnout. Právě na tomto základu vznikla i takzvaná bramborová dieta.

Sacharidy v rozumném množství neškodí

Brambory obsahují sacharidy a škrob. Nejsou vzorem zdravých potravin, nicméně většina dietologů vám nedoporučí ze stravování zcela odbourat potraviny s obsahem sacharidů. Ty totiž naše tělo potřebuje. Pokud je nechcete konzumovat ve formě jednoduchých cukrů (které jsou zcela nezdravé), tak tento typ sacharidů ukrytý v bramborách je lepší volbou. Když si brambory dopřejete jako přílohu k obědu - ideálně vařené ve slupce a teprve potom oloupané, nic zlého to pro vaše hubnutí neznamená. Naopak, brambory jsou pro nás prospěšné, protože obsahují vitamin C, draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan, jód a selen a kromě toho fungují v těle jako antioxidant.

Žádné bílkoviny, žádné tuky, jen brambory

Bramborová dieta je pak úplně jiný výmysl – jíte brambory neustále a v nejrůznějších (zdravých) formách. Pečené brambory, brambory vařené spolu s různými bylinkami a přísadami pro zpestření jejich chuti, bramborovou kaši (s nízkotučným mlékem), šťouchané brambory, zapečené v alobalu, francouzské brambory. Možností je nespočet a záleží jen na vaší fantazii. Je možné, že díky konzumaci brambor nebudete mít tolik chuť na sladké, protože sacharidy do těla dostanete právě jejich pomocí. Při bramborové dietě ale vyřazujete z jídelníčku základní stavební jednotku vašeho těla - bílkoviny. A to je pro správné fungování těla i většinu procesů, které v něm probíhají, velmi špatně. Podobně tělu nedodáváte ani ty zdravé tuky, ve kterých se mohou rozpouštět vitamíny.

Bramborovou dietu proto berte s velkou rezervou. Sice při ní mohl někdo shodit pár kilo, kvůli absenci bílkovin to ale pravděpodobně byla váha svalové hmoty. Navíc při této dietě organismus strádá - chybí mu dostatek bílkovin a zdravých tuků potřebných k správnému fungování.