Čich můžete ztratit, aniž by za to mohlo onemocnění covid-19

Nemít čich je pro nás dost divné. Jsme zvyklí vnímat různé pachy a vůně, řídíme se jimi a naznačují nám, co se nám líbí a čemu se vyhýbat. Když o čich najednou přijdeme, je to obrovský šok. Vždyť jde o jeden z pěti základních smyslů. A nemít čich několik dní, to je skoro za trest. Mnoho lidí je z toho ve značném stresu a neustále něco očichávají a doufají, že konečně už něco ucítí. A pak ten blažený pocit, když konečně něco cítíte, cokoliv!

Příčiny ztráty čichu

Současný koronavirus je zákeřný i v tom ohledu, že útočí na čich, i když třeba jen na pár dní. Ovšem není jediným nepřítelem našeho čichu, protože o ten můžete přijít i za jiných okolností a také naprosto nečekaně. I lékaři to znají a nediví se tomu, jen my jsme v šoku. Přitom není zase tak úplně neobvyklé, že onemocníte nějakým virovým onemocněním a najednou přijdete o čich. Ten se vám po několika dnech naštěstí zase v plné síle vrátí. Ale stejně tak může ztrátu čichu způsobit i běžný zánět nosních dutin. Znají to i lidé, kteří se potýkali s polypy. A někdy je za tím i něco nebezpečnějšího, jako je nádor.

Hlavně klid

Ať už o čich přijdete z jakéhokoliv důvodu, hlavně se tím nestresujte. Pokud to není například v důsledku poranění, tak je velmi pravděpodobné, že se vám do několika dnů vrátí a nebude nijak poškozen, ani oslaben. Je to jen dočasné. A i když je to nepříjemné, nejde o nic životu nebezpečného. Po návštěvě doktora proto v klidu těch pár dnů čekejte, kdy se vrátí. A pak si naplno užívejte všechny ty vůně, které jinak přehlížíte a nevnímáte, ale přitom mohou být tak úžasné a omamné.