Míváte teď víc unavené oči? Neničte si je, dopřejte jim úlevu

Oči nejen nyní, ale i v posledních letech s rozmachem mobilních telefonů, tabletů a notebooků zatěžujeme čím dál více. Proto už i děti či náctiletí často potřebují brýle a mají oči v horším stavu, než jaké je měli ve stejném věku jejich rodiče. A zrak se zhoršuje i dospělým. Není to přitom bezdůvodné a většinou velmi přesně víme, čím svým očím ubližujeme. Jenže s těmito "zlozvyky" ne a ne přestat. I když si oči nemusíme ničit v práci, stejně pak svému zraku ubližujeme ve svém volném čase zíráním do telefonů a obrazovek. Jak jim tedy aspoň trochu ulevit a nepřipravovat se o své (online) aktivity?

Přestávky a světlo

Nezáleží tak úplně na tom, jestli strávíte tři hodiny před obrazovkou nebo čtením knížky. Obojí je pro oči velká námaha a velmi tím trpí. Pokud to děláte pravidelně, brzy se to na vašem zraku může odrazit. Ale můžete tomu zabránit. Důležité je dávat si často přestávky, ideálně každou půlhodinu. Očím pomůže, pokud se aspoň na několik vteřin zadíváte do dálky, tedy na nějaký bod vzdálený aspoň čtyřicet metrů. A v neposlední řadě myslete na dobré světlo – pokud si na své aktivity dobře posvítíte, očím to znatelně uleví. A platí to i pro kancelář nebo místnost doma, ze které pracujete na home office. Nebojte se pracovnímu místu dopřát dostatek světla - a nejen to z monitoru.

Vitaminy a ochrana

Očím můžeme pomáhat i jinak. Jak se děti učí už ve školce, je důležité jíst mrkev, protože je dobrá pro oči. Takže pokud máte rádi mrkev, dopřávejte si ji. Cenný betakaroten najdete také v jiném ovoci či zelenině, třeba v meruňkách, nektarinkách, broskvích, ale i ve špenátu, hrachu, brokolici nebo kapustě.

Když chcete své oči chránit ještě víc, myslete na to, jak moc jim škodí sluneční záření. Při mazání kůže ochrannými krémy proti UV paprskům proto také myslete i na své oči a nandejte si sluneční brýle. Ne však nějaké levné z drogerie či z pouti, ale kvalitní brýle z optiky – ty očím zajistí maximální ochranu a vám zdravý zrak.