Jarní regenerace - přelstěte hlad a užívejte si sluníčka

Nutno říci, že letošní jaro není tak příjemné a slunné jako některá předchozí. Ale i tak už začíná všechno kvést, zahrádkáři mají plné ruce práce, vzduch je prosycený jarními vůněmi a táhne nás to k posezení na zahradě, ke grilování a k té jarní pohodičce. A pokud se zrovna necítíte nejlépe, je toto období, kdy se vše v přírodě probouzí a ožívá, nejlepším časem začít se svým zdravím, psychikou i fyzičkou něco dělat.

Slunce a spánek

Nedávno se v médiích řešilo, že skvělou prevencí proti Covidu-19 je vitamin D, takže lidé brali lékárny útokem. Ale nejlepším a nejpřirozenějším zdrojem tohoto vitaminu je slunce. A „déčko“ je pro nás důležité neustále, tělo se bez něj neobejde a z jiných zdrojů ho jen těžko získává. Proto neseďte doma a vyrazte na jarní procházku nebo na zahradu. Stačí pouhých 15 minut na slunci a denní dávku vitaminu D máte v sobě. A ještě se nadýcháte čerstvého vzduchu, dopřejete si nějaký pohyb a přijdete na lepší myšlenky.

Kromě toho je (nejen) pro psychickou kondici důležitý i pravidelný a kvalitní spánek. Snažte se chodit spát vždy v podobnou dobu a spát podobný počet hodin, ideálně okolo sedmi hodin. Díky tomu tělo stihne zregenerovat a ráno se probudíte plní energie.

Přelstěte hlad

Když vás pandemie i zima zásobily kily navíc, může vám jaro pomoci zhubnout. Možná se rozhodnete pro nějakou dietu, možná pro detoxikační kúru, možná začnete cvičit. A nebo na to půjdete oklikou a hlad přechytračíte. Podstatné je hodně pít, což znamená zejména vodu a nejlépe sklenici před každým jídlem. A když usednete k jídlu, odložte telefon a vypněte televizi, soustřeďte se jen na jídlo a pečlivě žvýkejte. Když budete žvýkat déle než obvykle, mozek dostane dříve signál, že je tělo syté.

Co se týká jídelníčku, s příchodem jara do něj klidně zařaďte mnohem víc ovoce a zeleniny, odlehčete ho a nezapomínejte ani na vlákninu, která vám dokáže napravit metabolismus.