Nesnažte se být ve všem perfektní, škodíte si tím

Možná podvědomě sami tušíte, že to, co vídáte na videích a fotografiích, není tak reálné, jak to má působit. Je to zcela ideální stav - ideální muži a ženy se svým skvělým životem. Ale když to údajně všechno zvládají oni, proč ne my? Postarat se o domácnost i zahradu, o děti i manžela, k tomu si najít čas na své koníčky, několikrát v týdnu upéct cosi velmi podobného dortu, neustále s úsměvem na rtech, vše zvládat levou zadní. Jenže jde to vůbec? Proč my jsme už odpoledne unavení k padnutí, děti nám skáčou po hlavě, doma je nepořádek, zahrádka zarůstá plevelem? Protože snažit se být dokonalý a všechno zvládnout prostě nejde – a nejvíc těmito snahami škodíme sami sobě.

Perfekcionismus ubližuje

Když je někdo takzvaným perfekcionistou, tak ho sice mnozí obdivují, ale mnozí ho snášejí dost nelibě. A na jeho dokonalost nejvíce doplácejí jeho blízcí, které často opomíjí, protože se snaží dbát jen o svou nepokaženou image. Takže když se rozhodnete stát perfektními, brzy zjistíte, že tím začíná trpět vaše rodina. A když se vám podaří udržovat ji skutečně v dokonalosti a vše vypadá úžasně, tak na to nakonec doplatíte vy sami – vyčerpáním, úzkostmi a nekonec možná i depresemi. A kvůli tomu začnou trpět i vaši blízcí.

Buďte přirozenými

Nikdo na světě nedokáže zvládnout vše a navíc naprosto dokonale a bez chybičky. To, co vídáte v magazínech a na internetu, je klam. Přestaňte se proto snažit napodobovat své imaginární vzory, protože vám lžou. Vaši blízcí i vy budete nejspokojenější, když doma bude sice trochu nepořádek, nebude upečeno a děti budou rozjívené, ale vy nebudete zničení snahami o dokonalost, budete spokojení s tím stavem, který máte zavedený, a hlavně budete šťastní za to, že jste všichni spolu, nestrádáte a máte se rádi. To je totiž mnohem důležitější než marná snaha o dokonalost.