Očím málo ulevujeme, ale přetěžujeme je až moc

Trendem posledních deseti až dvaceti let je, že čím dál víc lidí nosí brýle. A přibývá jich i mezi dětmi. Není se čemu divit, protože monitory počítačů, tablety a chytré telefony se staly našimi neopominutelnými společníky. Oči kvůli nim trpí víc než kdykoliv jindy v historii. A nyní je situace ještě vážnější, protože mnoho z nás strávilo čas od podzimu do jara právě před obrazovkami.

Ordinace očních lékařů se plní více než jindy a přibývá v nich i dětí. Když se půjdete k očaři objednat, protože vás něco trápí (a není to úplně akutní), dostanete termín třeba až za dva měsíce. Lidí, kterým se zhoršuje zrak, totiž neobvykle přibývá. A i když si většina z nás oči ničí a víme o tom, že jim svým chováním pranic neprospíváme, tak se o ně dobře stará jen málokdo. Jejich námahu jim nijak nevynahrazujeme a nepečujeme o ně. Přitom kdybychom to dělali, ušetřili bychom si trápení a zlepšili si zdraví.

Dodejte vlhkost

Když se dlouho díváte do monitoru nebo čtete, tak nemrkáte. A když nemrkáte, oči vysychají. Může to znít jako banalita, ale když jsou oči suché, tak začnou pálit, jsou začervenalé, bolí vás. Může z toho vzniknout až takzvaný syndrom suchého oka, který trápí řadu lidí. A spousta z nás se s tím smíří jako se smutnou realitou. Ale nemusíme – v lékárně seženete i bez lékařského předpisu různé kapky pro zvlhčení očí, které vám rychle a efektivně pomohou a očím uleví.

Dívejte se do dálky

Dlouhodobé dívání se do jednoho blízkého místa oči vyčerpává – zvlášť když je to obrazovka. Proto pravidelně vzhlédněte a zadívejte se někam do dálky, do vzdálenosti dvacet až čtyřicet metrů. Dopřejete tím očím odpočinek. Ideálně to dělejte jednou za půl až tři čtvrtě hodiny.

Masáž očí

Když nás bolí svaly, pomůže masáž. U očí je to obdobné. Když vás trápí, tak je zavřete a víčka zlehka masírujte krouživými pohyby. Díky tomu se uvolní jak napjaté svaly, tak se i podpoří tvorba slz a oči se zvlhčí. Můžete to přitom dělat tak často, jak potřebujte. Stačí jen minutka a je vám lépe.