Teplé dny mohou být únavné, doplňte si během nich energii

Unavení a bez energie můžeme být z různých důvodů – kvůli přílišné námaze a pracovním povinnostem, kvůli starostem s dětmi, kvůli horku, kvůli nevyspání... A není ideální cestou doplňovat energii pomocí litrů kávy, energetickými nápoji či čokoládou. Existují účinnější i zdravější způsoby, jak se cítit lépe, svěžeji a odhodlaněji. A pokud na to půjdete správně, získáte kromě energie i pevnější zdraví a silnější imunitu.

Vzduch a chlad

Horko našemu organismu nedělá dobře. Když je nám vedro, začneme být unavení, tělo odmítá správně fungovat, nutí nás jít někam do chládku a odpočívat. Poddejte se tomu a poslechněte. Pokud je venku teplo, snažte se průběžně chladit – ať už pomocí pití nebo koupelí. Ochladit se je správné, jen nepoužívejte příliš studenou vodu, ať tělo neuvedete do šoku. Ale to neznamená, že otužování je špatné – pokud si ledovou koupel dopřejete ráno nebo večer, je to pro váš organismus velmi zdravé.

Stejně tak je důležité dopřávat tělu dosatetek kyslíku. Větrejte co nejčastěji můžete, a to v každém počasí. Pokud možno se vyhýbejte klimatizovaným místnostem, kde je sice příjemně chladno, ale obvykle je vzduch i vydýchaný a suchý. A když na vás začne padat únava, otevřete okno nebo jděte na pár minut ven.

Tekutiny a vitaminy

Na únavu velmi dobře funguje napít se. Ale nepotřebujete kofein, stačí chladná voda, do které můžete pro lepší chuť přidat citron, limetku, okurku nebo třeba nějaké bylinky. Když budete pít hodně a často, dokáže to únavě úspěšně zabránit.

Opomínat byste neměli ani vitaminy, protože kdo jich má nedostatek, ten je pak unavený, nedokáže se dobře soustředit a nic se mu nechce dělat. Dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek je zásadní pro naše správné fungování, jinak tělo začne stávkovat. Léto je ideálním obdobím, kdy můžete konzumovat sezónní ovoce a zeleninu, případně si vypomozte multivitaminy z lékárny. Ostatně, před příchodem podzimu je to obzvláště důležité.