Zjistěte, jak dlouho budete žít

 

Vědci bádají nad nejrůznějšími problémy, a tak je přirozeně zajímá i délka lidského života a to, zda se dá odhadnout, kolika let se člověk dožije. Jistě, může vás zítra srazit auto nebo můžete být zcela zdraví a v kondici a ve čtyřiceti vám zničehonic diagnostikují roztroušenou sklerózu. Ale pokud pomineme tyto případy, můžete podle určitých znaků poznat, jestli se dožijete vysokého věku nebo zemřete předčasně. Jste zvědaví, jak jste na tom? Tak jdeme na to.

 

Chůze a strava

Je jasné, že kdo se denně cpe mastnými, tučnými a přesolenými jídly, ten se nejspíš stovky nedožije. Kdo k tomu navíc často pije alkohol a kouří, přičemž je neustále z něčeho ve stresu, ten je na tom ještě o něco hůře. Vědci už dávno prokázali, že kdo se stravuje pestře a zdravě a je v kondici, ten se většinou dožívá vyššího věku než obézní lidé s nulovým pohybem.

Nyní ovšem přišli i na to, že o naší délce žití se můžeme dozvědět i z naší chůze. Ti, kdo chodí rychle (tedy ti, kdo ujdou za vteřinu alespoň metr), se prý dožívají vyššího věku než lidé, kteří chodí jako šneci a jen se šourají. Je v tom samozřejmě určitá logika, protože pokud dokážete chodit svižně, jste zřejmě zdraví a v kondici, zatímco ploužící se lidi evidentně něco trápí.

 

Peníze prodlužují život

Zní to sice jako klišé, ale podle expertů se většinou bohatí lidé dožívají vyššího věku než ti chudší. Sice si za peníze nemohou koupit další roky života, ale mohou si zaplatit i tu nejnákladnější zdravotní péči, stejně jako si mohou kupovat různé pomůcky pro zdraví a tak dále. Kdo nemá peněz nazbyt, ten je určitě neutrácí za vitaminy, tréninky v posilovně, extra drahé bio potraviny a další aktivity či věci, které napomáhají k dožití se vyššího věku.

Věšíte hlavu, protože vaše konto je téměř prázdné? Nemusíte, protože život prý prodlužují i knihy. Pokud se aspoň na půl hodiny denně ponoříte do světa fantazie (nebo i odborné literatury, to už závisí na vkusu), dožijete se prý v průměru o dva roky vyššího věku než ti, kteří o knihu za celý život ani nezavadí. Tak odložte telefony a zajděte si svižnou chůzí do knihovny.