Studená voda je spásou pro zdraví

Léto sice pro mnohé z nás bylo neodmyslitelně spjato s koupáním, ale vyhledávali jsme vyhřáté bazény a příjemně teplá koupaliště. Což je sice milé a užíváme si vodních radovánek, ale náš organismus na to má kupodivu zcela opačný názor. Ten by mnohem více ocenil vodu chladnější. A stejná slova zaznívají i z úst odborníků a lékařů, kteří otužování považují za jeden z nejlepších způsobů, jak si uchovat pevné zdraví, vyhnout se různým virovým onemocněním a jak si zároveň prodloužit život. A je prokázáno, že lidé, kteří se otužují pravidelně a dlouhodobě, jsou skutečně zdravější a dožívají se vyššího věku.

Extrémy nejsou nutné

Když se řekne otužování, tak si většina z nás představí těch pár nadšenců, kteří se v lednu koupou ve Vltavě. Ale až do takových extrémů samozřejmě zacházet nemusíte. Například září je úplně ideálním obdobím, kdy s otužování můžete začít. Voda v bazénu je už chladná, ale počasí pořád krásné, takže to ke koupání stále svádí. Tak neváhejte a koupejte se i teď. Když najdete přírodní koupaliště, neváhejte vlézt i do něj. I když to z počátku je trochu šok, vzápětí si uvědomíte, jak je vám to příjemné. A po pár dnech se na tu chladivou koupel začnete těšit.

Příznivý vliv vody

V chladnějším období roku se můžete otužovat doma ve sprše, kterou si můžete regulovat přesně podle sebe nebo střídat teplou a studenou vodu. Díky tomuto každodennímu zvyku si zlepšíte imunitní systém a neskolí vás žádná nemoc. Ostatně, není to žádný moderní výmysl, o pozitivním vlivu vody hovořili světoznámí vědci už ve 20. století a někteří s chladnou vodou dělali zdravotní experimenty už v 19. století. Tak proč nenavázat na jejich neuvěřitelné výsledky a nepodpořit své zdraví touto jednoduchou a rychlou cestou, která vás navíc nebude stát ani korunu?