Otužování je v kurzu. Pozor si dejte jen na některé drobnosti

Když se rozhodnete stát otužilcem a dosud vás ledová voda jen a jen děsila, tak při prvním kontaktu s lednovým koupalištěm asi máte pocit, že umrznete. Ono stačí v zimě se venku trochu svléknout a hned zjistíte, s čím se jdete potýkat. Takže pokud se chcete začít otužovat, zapomeňte na to, že se hned půjdete koupat se skupinou zdatných otužilců. Musíte postupovat krok za krokem a dopřát svému tělu čas zvyknout si na chlad. Jinak si tím akorát zničíte zdraví.

Zdravé otužování

Když se otužujete správně, tak to vašemu tělu může jedině prospět. Stane se odolnějším a běžná rýmička se vám vyhne obloukem. Imunita bude zvládat bojovat s větší silou a vy budete i v lepší kondici. Ale jen když to neuspěcháte a nebudete riskovat život nebo dokonce zdraví.

Takže začátky každého otužilce směřují do jeho vlastní koupelny. A určitě ne do vany plné ledové vody, pouze do sprchy. Zkuste to s chladnější vodou, případně střídejte studenou a teplejší. Nepřehánějte to ani časově a zpočátku tělo nevystavujte šokům. Čím déle to budete zkoušet, tím delší dobu to tělo bude schopno snášet. A časem zjistíte, že je vám chladivá koupel vlastně velmi příjemná.

Milovníci sněhu

Otužilci nemilují jen ledovou vodu, ale i sníh. V zimě se tak těší na první bílou nadílku, případně s nadšením vyrážejí do hor. Pokud tam potkáte jen velmi lehce oblečeného člověka a nechápete jeho šílenství, tak vězte, že je prostě jen otužilý a chlad ho neohrožuje jako nás ostatní.

Otužilci navíc milují i chůzi ve sněhu, a to naboso. Když to zkusíte poprvé, pocítíte dosud nepoznaný pocit, který vás přivede skoro do ráje. Ale samozřejmě jen když už jste trochu otužilí, ne když jste v samotných začátcích. V zimě je také důležité nepřehánět to a nedělat frajera – ony takové omrzliny nejsou nic příjemného ani pro otužilce.