Kouření oslabuje imunitu i u pasivních kuřáků

Je jasné, že časté pití (přílišného množství) alkoholu ani kouření našemu zdraví nijak neprospívá. Poškozuje to játra, plíce i další orgány, odráží se to na vzhledu pleti a může to zapřičiňovat také jiné vážné zdravotní problémy a komplikace. Kuřáci ani milovníci alkoholu ale často netuší, že si škodí i s ohledem na svůj imunitní systém. Což není žádná banalita, protože před vnějšími negativními vlivy či nemocemi nás chrání právě jen naše imunita. A zvlášť v současnosti bychom si ji měli hýčkat a posilovat ji všemi možnými způsoby.

Ztráta vitaminů

Víte, který vitamin je pro naši obranyschopnost naprosto zásadní? Samozřejmě, jde o více z nich. Nejznámější je ale vitamin C. Ten bychom neměli do těla doplňovat jen při akutní viróze či respiračním onemocnění, ale je ideální dodávat ho tělu denně, a to nejlépe ve formě ovoce či zeleniny. U kuřáků je doplňování vitaminů ještě důležitější, protože právě kouření, ale i holdování alkoholu, v našem těle snižuje hladinu těchto důležitých látek. A nejde zdaleka jen o vitamin C. Kuřáci a pijáci mají obvykle problém taktéž s nedostatkem jiných vitaminů, zejména A, B a E. A od podzimu do jara chybí velké části populace i vitamin D, který si tělo umí přirozeně vyrobit jen díky slunečnímu svitu.

Pasivní kouření

Možná u vás lékaři odhalili, že máte v těle méně selenu, než byste měli mít. To se většinou stává právě u kuřáků. A pokud vy sami nekouříte, ale kouří například váš partner či kolega a vy kouř dýcháte, je to skoro totéž – ztrátu některých vitaminů a minerálů lékaři dokazují i u pasivních kuřáků.

Velmi nebezpečné také je, že kouření, a to i to pasivní, může způsobovat takové „díry“ v imunitě, že dochází k rozvoji různých autoimunitních onemocnění, ale i ke vzniku dosud neobjevených alergických reakcí. Takže ideálním řešením je přestat kouřit – nebo se od kuřáků držet dál.