Znáte hlavní nepřátele vaší snahy zhubnout?

V tomto textu nám nejde o žádné dietní chyby – těch se dopouští většina lidí a nikdy se jim nemůžeme zcela vyhnout. Ale leckdy nám naši snahu o hubnutí narušují události a naše chování a zvyky, které děláme dlouhodobě a které ani v nejmenším neřešíme, protože na nich nevidíme nic špatného. Někdy jsou to jen úplné drobnosti, které dokážou organismus rozhodit natolik, že snaha o hubnutí se i na několik dní zcela zastaví nebo naopak nečekaně přiberete.

Málo žvýkáme

Spousta z nás si zvykla, že při jídle vytáhneme chytrý telefon a surfujeme po internetu. Tento zlozvyk je špatný v tom, že nevnímáme, co jíme ani kolik toho sníme. Velmi snadno se tak stane, že například v restauraci spořádáme mnohem větší porci, než na jakou jsme normálně zvyklí. A telefon také způsobuje, že jíme rychleji a tedy méně žvýkáme – přitom čím déle jedno sousto žvýkáte, tím dříve má žaludek pocit, že je plný a naznačí vám, že jste dříve sytí. Kdo hltá, sní toho víc.

Nedostatek nebo nadbytek spánku

Ví se, že při spaní tělo dokáže hubnout, protože v něm probíhají důležité regenerační a metabolické procesy. Když spíte málo, tělo má mnohem dříve hlad a vy toho sníte více. Úplně stejně na pocit hladu působí i příliš mnoho spánku, kdy se probudíte hladovější a sníte toho víc. Takže pokud se budete držet ideální doby spánku okolo sedmi až osmi hodin, bude se vám hubnout snáze.

Stres

Podobně negativní vliv na hubnutí má stres. Když jsme pod tlakem, snažíme se s tím vyrovnat různými způsoby. I když úplně ideální by bylo jít si zacvičit, což napomůže hubnutí, zlepší nám náladu a zažene strachy i negativní myšlenky, řada lidí stres zahání mnohem nezdravějšími způsoby. A pak se není čemu divit, že se jejich snaha hubnout na nějakou dobu zastaví a oni musejí řešit kila, která mají naopak zase navíc.

Alkohol

Čtvrtým zabijákem snahy zhubnout je alkohol. I když se říká, že sklenka vína denně je zdraví prospěšná, při hubnutí to tak úplně neplatí. I když je pořád lepší dát si to víno než pivo. Když to ovšem přeženete, tak se alkohol nejen odrazí na vaší váze, ale nijak vám nepomůže ani následná kocovina, kterou se nejspíš snažíte zahnat dost nezdravými metodami.