Některé nemoci přicházejí plíživě, znejte příznaky

Čím dříve se vám podaří odhalit, že vás trápí nějaké závažné onemocnění, tím dříve se svými zdravotními problémy půjdete k lékaři, který vaše podezření potvrdí (ale možná také vyvrátí či opraví) a můžete se co nejdříve začít léčit. A včasná léčba je skoro jedinou zárukou, že se své nemoci dokážete buď zbavit, nebo že zpomalíte její průběh. A právě proto není vhodné podceňovat signály, které nám naše tělo dává – protože když se v něm děje něco jinak, něco ho trápí, tak si buďte jisti, že tělo se tomu začne samo bránit a vám se snaží dát najevo, že je něco špatně. Jenže my tyto náznaky bohužel často přehlížíme – někdy z laxnosti, jindy ze samých starostí a nedostatku zájmu o sebe sama.

Únava a nadváha

Čas od času je unavený každý. Někdo má denní plány tak nabité, že únava se stane jeho nerozlučným přítelem a skoro pořád se cítí bez energie, což se snaží dohánět energetickými nápoji, litry kávy, multivitaminy a dalšími triky, jak bez nutnosti odpočinku fungovat dál. Jenže někdy ta úmorná únava nemusí být jen znakem vyčerpání z práce a starostí, ale je to příznak nemoci. Může se jednat již o chronickou únavu, které se ani přes veškeré úsilí nezbavíte. Může se jednat i o náznak, že špatně funguje vaše štítná žláza. A pocit naprostého vyčerpání může být u leckoho i příznakem infarktu (ale zde se pojí i s dalšími příznaky).

Podobné je to i s nadváhou. Pokud nečekaně rychle začnete přibírat a přitom se váš jídelníček  výrazně nezměnil, je to jasný příznak nemoci. Možná, že se vaše tělo z nějakého důvodu zavodňuje, což je nutné léčit. Možná je to opět příznak špatně fungující štítné žlázy. V každém případě je vhodné navštívit lékaře, který příčinu odhalí a může ji začít řešit.

Potíže se zrakem a mluvením

Velmi varující by pro vás mělo být i to, když se během krátké doby výrazně zhorší váš zrak. To může značit třeba zánět očního nervu či vznikající zákal. Pokud najednou máte problémy s vyjadřováním a marně hledáte slova, je to možná příznak mozkové mrtvice, ale může to být způsobeno i silným zánětem v těle, silnou stresovou situací a tak dále. Vždy je ale vhodné zavolat lékaři, případně volat záchrannou službu.