Akné dokáže potrápit i ve vyšším věku

Nepěkné pupínky a vřídky na obličeji považujeme za doménu teenagerů a nějak se nesluší, aby se akné objevovalo na tvářích starších žen. Pokud nějakou takovou vidíme, hned přemýšlíme, co asi dělá špatně nebo jaká nemoc ji trápí, že se to projevuje takhle neesteticky. Ale faktem je, že akné vás může potrápit v každém věku a nemusí to být ani příznak nemoci.

Důvodem, proč se akné vyskytuje hlavně u mladých lidí mezi patnácti a dvaceti lety věku, je, že u nich probíhají obrovské hormonální změny. A právě hormony stojí za vznikem těchto nehezkých pupínků. Jenže výkyvy hladin hormonů u nás probíhají po celý život a mnohem více jsou jimi postiženy ženy než muži. A proto je akné může obtěžovat klidně v docela pravidelných cyklech – při menstruaci, v těhotenství nebo při menopauze.

Změna jídelníčku

Zdravý a vyvážený jídelníček je základem pro zdravý a spokojený život. A platí to i pro akné. Pokud jíte hodně sladkostí, pijete limonády, milujete ostrá a kořeněná jídla a k tomu holdujete alkoholu a cigaretám, je to zkáza nejen pro vaši linii, ale i pro vaši pleť. A když pleť trpí, projeví se to třeba vznikem bolestivých a nepěkných vřídků.

Rada, jak jim předcházet, je snadná. Změňte jídelníček. Vynechte všechny typy jídel, které škodí vaší pleti. A naopak začněte jíst víc ovoce a zeleniny, dejte si aspoň na čas pauzu od mléčných výrobků a skoncujte s alkoholem a kouřením. Nejlepší na očistu organismu je obyčejná, kohoutková voda – a v boji s akné její pití také skvěle pomáhá.

Pomoc lékaře

Možná už se u vás akné stalo chronickou záležitostí a nemůžete se ho zbavit, ať děláte cokoliv. Běžné rady nefungují? V tom případě neváhejte a navštivte lékaře, nejlépe dermatologa. Ten nejlépe pozná, co se s vaší pletí děje, načež vám může doporučit vhodnou léčbu. Pomáhají speciální masti obsahující retinoidy a antibiotika. Případně vám mohou být nasazena přímo antibiotika.

Někdy pomůže i hormonální antikoncepce – pokud ji neužíváte, ale vaše pleť vypadá děsivě, právě tato antikoncepční metoda může její stav výrazně zlepšit. A nebo je tu ještě možnost laserové terapie, která může to nejhorší také pomoci odstranit.