Selský rozum jako první krok ke zdraví

Je to hezké, naplánovat si, že začnete od pondělí cvičit, že přestanete kupovat nezdravé potraviny, nebudete už nikdy jíst ve fast-foodu, zařadíte do jídelníčku mnohem více ovoce a zeleniny a večer se už nebudete u televize cpát chipsy ani čokoládou. Jenže takové změny ani přes nejlepší vůli ze dne na den nedosáhnete, je to pro tělo pořádný šok a pro váš mozek a zlenivělé svaly to není vůbec příjemné. Takže se není čemu divit, že většina z nás brzy pohoří a po pár týdnech úporné snahy se vrátíme k nezdravému životnímu stylu, který nám sice škodí, ale máme ho rádi.

Přemýšlejte při nakupování

Základem k tomu, abyste začali jíst a žít zdravěji, není pustit se do radikální změny, ale víc nad svým životem a stravováním přemýšlet. A uvažovat byste měli hlavně nad tím, co a kde kupujete. Od toho se totiž odvíjí vaše stravování a vaše zdraví. Při výběru potravin dbejte víc na jejich kvalitu než na nízkou cenu. Někdy jsou i ty levnější zdravé, ale většinou si za ně prostě budete muset připlatit. Pokud chcete koupit kvalitnější tuky či kvalitní šunku, která je skutečně z masa a ne z nějakých rozdrcených zbytků, nebude vás to stát deset korun. Pokud chcete tělu dodat něco jiného než bílou mouku a prázdné kalorie, tak budete muset kupovat kvalitnější pečivo i kvalitnější suroviny pro pečení a vaření. Je smutné, že zdravé potraviny jsou drahé, ale pokud se chcete vyhýbat tomu, co tělu vyloženě škodí, je nutné myslet na to a šetřit jinde, ne na nákupu potravin.

Sůl, bílkoviny, vláknina

Kdo chce zhubnout nebo aspoň přestat tloustnout, ale zároveň nechce výrazně měnit své stravovací návyky, měl by svůj dosavadní jídelníček aspoň obohatit o to, co tělo potřebuje. Důležitá je vláknina, které má většina z nás ve stravě málo – což znamená přidat do jídelníčku více ovoce či zeleniny, případně si občas dopřát luštěniny. Důležité je také mít ve stravě dostatek bílkovin, což zajistí libové maso či mléčné výrobky.

Co naopak můžete velmi výrazně omezit, protože to zdravé vůbec není, je sůl – solte méně, nekupujte tolik uzeniny ani přesolené výrobky. Uvědomte si, že sůl se ukrývá skoro ve všech potravinách – a tělo jí potřebuje jen maličko. Čím víc jí zkonzumujte, tím víc vám škodí.